Кустендорф Класик - 50 младих музичара од 10. јула у Дрвенграду

БЕОГРАД: Седми фестивал руске класичне музике, од ове године под именом "Кустендорф Класик", почиње 10. јула у Дрвенграду и до 12. јула окупиће 50 младих музичара из реномираних музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Немачке и Кине.
d
Фото: Youtube Printscreen

Такмичиће се за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку у две старосне категорије - од 13 до 17 и од 18 до 25 година, а најбоље ће изабрати жири у коме ће бити ректор Државне музичке академије из Белорусије Јекатерина Дулова (председница), композиторка Ања Ђорђевић и пијаниста Александар Маџар.

На свечаном отварању фестивала концерт ће одржати познати руски виолиста Јуриј Башмет, друге вечери наступиће Маџар, као и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна.

Башмет и Маџар ће наступити са Симфонијским оркестром "Кустендорф" под диригентском палицом маестра Србољуба Динића. 

Фестивал ће затворити концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног уметника Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

Програм ће обухватити и радионице за младе таленте које ће водити гости фестивала.

У ревијалном програму биће изведена савремена опера Микаела Таривардијева "Очекивање" у режији Владана Ђурковића и под диригентском управом Марије Стајић, док ће у у оквиру пратећег програма у јутарњим часовима бити приказани филмови "Тема" Глеба Панфилова и "Добродошли, или без преступа" Елема Климова.

Вечерњи сати су резервисани за џез у "Проклетој авлији".

Фестивал, који је до ове године носио назив "Бољшој", заједнички пројекат режисера Емира Кустурице и компаније Гаспром њефт, пружа прилику младим извођачима да се представе и упознају се са истакнутим уметницима, да поделе искуства и са вршњацима из других земаља и он као такав постаје одскочна даска за развој њихове будуће каријере. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести