„Лабудово језеро” и „Час анатомије”

Најпознатији бели балет „Лабудово језеро“ Чајковског, биће изведен u четвртак у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта. Либрето за овај балет је заснован на бајци која постоји код разних народа.
Iz predstave „Labudovo jezero”
Фото: Srđan Đurić

Она говори о девојци која је злим чинима претворена у лабуда и о томе како истинска љубав и несебична храброст могу разбити те чини. Диригент је Ђорђе Павловић, а у улогама су: Ана Ђурић (Одета/Одилија), Андреј Колчерију (Принц Зигфрид), Семјуел Бишоп (Ротбарт), затим Игор Таубер, Маријета Вираг, Ранко Лазић, и многи други чланови ансамбла Балета СНП – а.

Драмска представа „Час анатомије“, ауторски пројекат редитеља Андраша Урбана, по мотивима дела Данила Киша, биће изведена у четвртак у 19.30 часова на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а. Полазећи од полемичке књиге „Час анатомије” Данила Киша, у којој се писац разрачунао са реакцијама књижевно-политичке јавности на његову „Гробницу за Бориса Давидовича”, Урбан је саставио значењски шири, фрагментаран сценско-музички текст, каже Ана Тасић у својој критици о овој представи и додаје да се ради о представи у облику сценског есеја, виду предавања – перформанса са сонговима. У представи играју: Радоје Чупић, Југослав Крајнов, Марија Меденица, Сања Ристић Крајнов, Игор Павловић, Вишња Обрадовић, Ненад Пећинар, Драгиња Вогањац, Алиса Лацко и Милица Грујичић. 

Н. П-ј.

Читаоцима осам карата

Читаоцима “Дневника” поклањамо осам карата за поменуте две представе: две за “Час анатомије” и шест за “Лабудово језеро”. По две карте ће добити они који се у четвртак у 12 сати јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806881. Добитници ће улазнице моћи да подигну истог дана на портирници “Дневника”.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести