Мацујев у Дрвенграду: Овде све ври од стваралаштва

МОКРА ГОРА: Један од тренутно најбољих пијаниста света Денис Мацујев стигао је у Дрвенград где ће вечерас наступити на фестивалу руске класичне музике "Бољшој". 
Macujev Denis/Tanjug
Фото: Tanjug

“Добро познајем ово место, био сам овде пре три, четири године и имао незабораван концерт на отвореном…сада сам дошао посебно на позив Емира (Кустурице) јер он је мој велики пријатељ којег много волим. Он је један од последњих романтика у свету филма, музике, културе, уметности уопште”, рекао је новинарима Мацујев, који је у Дрвенград стигао хеликоптером. 

Он је рекао да је Кустурица јединствен човек и вероватно једини који може и да замисли да се концерт одржи “скоро на литици”.

“Назвао бих то кинематографским концертом. Овде је дивна атмосфера и све ври од стваралаштва, учења и студирања. Имате разне жанрове, и филм и музику, што је мени блиско. Трудим се и сам да у свом завичају организујем нешто слично, позвао сам Кустурицу и надам се да ће се одазвати позиву”, навео је Мацујев.

Он је додао да ове године на “Бољшој” фестивалу у Дрвенграду учествује много руских музичара и да је атмосфера у селу задивљујућа.

Мацујев је у Дрвенград дошао право са Светског првенства у фудбалу на коме је имао титулу амбасадора, а како је рекао, било је задовољство пратити Светско првенство у Русији на којем је у финалу, пошто је Русија испала, навијао за Француску.

Мацујев ће вечерас извести "Концерт за клавир и оркестар бр. 2, це-мол, Оп. 18" Сергеја Рахмањинова и "Рапсодију у плавом" Џорџа Гершвина, уз Симфонијски оркестар "Бољшој" под диригентском палицом маестра Ивана Јосипа Скендера.

"Бољшој" фестивал у Дрвенграду свечано је 14. јула отворио његов оснивач Емир Кустурица, а трајаће до 17. јула.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести