Мешавина савременог и традиционалног на фестивалу Покет глоб

За сам крај, у великом финалу реализације пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе”, публика ће од вечерас, па до 13. новембра моћи да ужива у world music фестивалу „Покет глоб„, на наступима музичара из Босне и Херцеговине, Словеније, Марока, Француске, Турске, Ирана, Кипра и Србије.
muzika slusalice devojka mladi pix
Фото: pixabay.com

„Покет глоб” се одржава на три локације – у Синагоги, Позоришту младих и Културној станици Свилара. Овај фестивал је проистекао из истоимене серије концерата у културним станицама током година припреме за реализацију пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе„. Доносећи традиционалну музику различитих култура света помешану са савременим изразом, „Покет глоб” у организацији Удружења „Ринг Ринг” из Београда, део је програмског лука „Друга? Европа”.

На вечерашњем отварању у Сниагоги наступиће најзначајнији представник данашње сцене севдалинки, Дамир Имамовић, којег је магазин „Сонглајнз” прогласио за најбољег европског уметника у области world music за 2021. годину. Ипак, звезде вечери су New Ritual Ensemble Бориса Ковача, музичара чији су албуми чак пет пута били међу најбољима по избору панела World Music Charts Europe.

У Позориште младих сутра увече долази вишеструко награђивани трио Monsieur Doumani са Кипра, чија популарност у последње време достиже светске размере, а сабира и награде престижних магазина, као и места у врху топ листа. Одмах након њих, први пут у Србији, наступиће мароканска атракција, бенд „Баб Л’ Блуз”,чију музику краси изванредан баланс блиског и егзотичног, елемената добро знаних модерном човеку (рок, блуз, психоделија) и архетипских енергија, које остатак света наслућује у култури вечито тајанствене Африке.

Добитник престижног признања WOMEX Artist Award и два Гремија, Кајхан Калор из Ирана, вансеријски свирач кеменчеа, одржаће концерт 12. новембра у Позоришту младих, а на концерту ће му се придружити његов дугогодишњи сарадник, свирач на баглами Ердал Ерзиниан. Њиховом концерту претходиће наступ домаћег бенда Схира Утфила, који ове године обележава 22 године постојања, а које ће публика у Новом Саду слушати први пут после десет година.

Поред главног концертног програма, први њорлд мусиц фестивал „Покет глоб” у Новом Саду доноси и три предавања у оквиру пратећег програма. Чланови бенда „Баб Л’ Блуз„, Јусра Мансур и Брис Ботан, одржаће своје предавање 11. новембра у Позоришту младих и том приликом отворити занимљиву и необичну тему о улози жена у музици Марока, рушењу стереотипа и друштвеном покрету Наyда, који су млади Мароканци покренули пре неколико година, као и о музици етничке групе Гнава, која живи у Мароку, а пореклом је из пустиње Сахаре.

Дамир Имамовић ће, такође у Позоришту младих, у суботу 12. новембра представити своја нова истраживања у вези са традиционалним инструментом по имену саз, његовом улогом у друштву и севдаху, док ће Кајхан Калор у недељу, 13. новембра, у Културној станици Свилара, публику упознати са музиком Ирана, уз посебан осврт на појам радиф и његову важност у импровизацији.

Улаз на предавања је бесплатан, док цена улазнице за свако концертно вече износи 800 динара у претпродаји, а на дан концерата цена карте ће бити 1000 динара.

Борис Ковач позива на уживање

- Овај концерт је прилика и за нас и за публику да будемо део нечега што до сада нисмо имали прилике да остваримо - поручио је пред концерт Борис Ковач, мултиинструменталиста и композитор из Буковца, који је пре неки дан имао и премијеру свог првог филма, „4 Sun & Piano„. - Ова постава New Ritual Ensemble је настала захваљујући програму рађеном за церемонију отварања Европске престонице културе и тада је била окосница тог програма којем су имали прилике да присуствују званице из Европске уније и из државних структура Србије, али не и новосадска публика. Тада смо пожелели да ова постава која би се комотно могла назвати репрезентацијом ове средине у опбласти камерне музике настави живот на сцени, али то није ни мало лако остварити у данашње време. Извешћемо један могући микс моје камерне музике, композиција писаних за филм и позориште, неке моје „хитове” из времена Last Balkan Tango, пројекта којим смо после две хиљадите године наступали по целом свету, а ЦД-и су обишли читаву планету.  Програм је лак за слушање и заводљив, али не из тог разлога да се подиђе публици, него из вере да су људима данас најпотребније емоције, којима обилује овај програм. Они који дођу вечерас у Синагогу ће уживати у ономе што смо моји вишедеценијски сарадници и ја припремили за ову прилику.

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести