Милошу Крстићу Награда Нишвила за животно дело

БЕОГРАД: Прослављени џез пијаниста, композитор, аранжер, педагог, џез промотер, историчар и есејиста Милош - Миша Крстић добитник је награде за животно дело коју Nisville jazz фестивал традиционално додељује најистакнитијим српским музичарима.
svirka muzika gitara pojacalo pix
Фото: pixabay.com

Милошу Крстићу ће награда бити уручена током Нишвила 2020 у среду 12. Августа, а публика ће поздравити првог дана главног програма фестивала у четвртак 13. августа.

Крстић, један ретких од џезера који никада нису правили било какве музичке компромисе - први је музичар са ових простора који је магистрирао џез у колевци те музике, где је једно време и радио као асистент за комбо саставе и историју џеза.

Често је под својим именом водио трио и радио буквално са свим активним југословенским џезистима.

Био је члан две сигурно најзначајније џез формације у Србији: Биг Бенда РТБ и Секстета "Марковић - Гут", али и члан Загребачког џез квинтета.

На списку џез великана са којима је наступао и снимао су и Tony Scott, Душко Гојковић, Alvin Queen, Clark Terry, Peter Erskin Bill Hardman, Junior Cook, Teddy Edwards, Leo Wright, SUIE Big Band , Bill Saxton, Billy Pierce, Boby Carcasses, Hanes Beckman, Willie Akins...

Свирао је на многим великим фестивалима међу којима и на вероватно најзначајнијем Нортх Сеа у Холандији, али и у Љубљани, Марибору и на Бледу, Загребу и Осијеку, Сегедину, Дебрецину и Великој Кании...

Написао је је књигу "Век Џеза" од Сент Луиса до Београда - која је у другом издању Завода за уџбенике постала и званични уџбеник Историје џеза на џез одсеку Музичке школе "Станковић".

Многи џезери за домаће сцене истаћи ће и значај Крстићевог "Јаzz практикума" (1986), који је у то време младим музичарима који су улазили у џез практично био прва прилика да дођу до партитура џез стандарада и стекну увид у корсине и зналачки интерпретиране теоретске поставке џеза.

Објавио је и биографију Чарлија Паркера "Top Bird", "Музику северно амерличких црнаца" у којој говори о настанку и главним историjским и музичким елементима госпела, блуза, афро - кубан стила.

Крстић је уређивао џез емисије "Стереораме" Радио Београда и Концерта Студија Б, а аутор је ТВ серијала "Споменици џез традиције".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести