Миши Крстићу "Нишвил" награда за животно дело

НИШ: Џез пијанисти, композитору и педагогу Милошу Миши Крстићу вечерас је уручена награда за животно дело у оквиру џез фестивала "Нишвил", а која се традиционално додељује најистакнитијим српским музичарима.
nisvil, južne vesti
Фото: Јужне вести

Крстићу је награду уручила градоначелница Ниша Драгана Сотировски у Градској кући у Нишу, након чега је на централном тргу отпочео и наступ џез бендова.

Овогодишњи лауреат је захвалио организаторима "Нишвила" на великом признању и истакао да му је та награда значајна по више основа.

Пре свега, додао је, јер се додељује на фестивалу који је висококотиран на листи џез фестивала у свету, а затим, јер се додељује за музички жанр који је џез у изворном смислу и који није често у јавности као "естрада".

"Треће, овај Нишвил ће остати упамћен као јединствен фестивал у доба короне и можда ће неко за неколико година да се сети и каже: ''Је л се сећате Нишвила у доба короне, када је награда додељена Миши Крстићу?'', јер да сам добио награду када је редован фестивал, можда би се заборавило", нашалио се Крстић.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски каже да Ниш ове године жали за правим Нишвилом у клубу Тврђаве, али да се тај фестивал већ припрема за 2021. годину када ће два Нишвила бити спојена у једном.

Подсетила је да је Миша Крстић последњи пут гостовао на Нишвилу пре тачно 20 година и изразила је задовољство што је баш она на челу места градоначелнице вечерас уручила награду Крстићу.

"После 20 година од оног наступа Ви добијате ово дивно дело које ће Вас подсећати на Нишвил и Ниш, а нове генерације говориће како је Миша Крстић добио награду у доба короне", рекла је Сотировски.

Директор Нишвила Иван Благојевић истиче да је прошло много година од када је Нишвил почео да додељује награде за животно дело и да су стазом до награде продефиловали многи великани српског џеза који су много задужили националну културу.

Иако, каже, Нишвил ове године није организован у пуном формату, због пандемије вируса корона, организатори фестивала су одлучили да награде уметнике.

Благојевић додаје да је за 20 година, од када је Кристић последњи пут наступао на Нишвилу, тај фестивал постао озбиљан и релевантан фестивал који је чак и "Гардијан" уврстио у 10 најбољих џез фестивала у Европи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести