Млади музичари из неколико земаља припремају се за концерт у Новом Саду

Звуци Малерове Пете симфоније на платоу испред Српског народног позоришта на Позоришном тргу, огласиће се у недељу 14. августа у 20.30 часова, на концерту којим интернационални пројекат „Звуци промене“ (Sounds of Change) на сцену изводи преко осамдесет младих музичара из неколико европских земаља.
с
Фото: Н. Пејчић

Овај пројекат финансирао је Фонд „Креативна Европа”, управо с циљем да младим, талентованим музичарима омогући да искораче на сцену, заједно са својим колегама из других средина, и стекну искуство музицирања и у великом оркестру. Музичари у Новом Саду бораве ове недеље, и интензивно се припремају за овај концерт на пробама у Српском народном позоришту. Оркестром руководи маестро Освалдо Фереира, директор Португалске филхармоније, која је носилац овог пројекта. У наредним годинама овај пројекат ће се одвијати у неколико фаза, а његова реализација започета је управо у Новом Саду.

– Ја сам овде у име једног од пет партнера, који су укључени у овај пројекат „Креативне Европе”. Ми смо заправо лидери овог пројекта, али радимо га заједно са Српским народним позориштем, словеначким академским оркестром (Културно друштво БСА Словенија), Интернационалним музичким фестивалом у Кобленцу и са партнером из Севиље у Шпанији (Уметничка организација „Нолетиа“) који се не баве музиком, већ уличним позориштем и циркуским вештинама, те новим формама театра. Наш је задатак да све то повежемо, и да младим људима омогућимо да у томе учествују и да циркулишу кроз различите земље у Европи – каже за наш лист маесто Фереира.

Велики изазов и задатак је постављен пред овај оркестар, који чини тек прве кораке, а то је да не само савлада, већ да буде достојан интерпретатор Малерове музике.

– Малер баш није био мој први избор, али сам сматрао да је јако добра идеја извести управо његово дело, јер он, по мом мишљењу, представља неког ко заиста заступа хуманистиче принципе. Као Јеврејин осећао је нетолеранцију због тога што није био пореклом Аустријанац. Ти проблеми су постојали у Европи и у његово време, а постоје и утичу на живот и данас. Када говоримо о уједињеној Европи, мислим да морамо да спајамо људе и кроз уметност, и чинимо да схвате да сви имамо исте циљеве: мир, љубав... Мислим да људе можемо да ујединимо на тај начин, кроз уметност. Малерова  музика такође репрезентује и његова размишљања о природи. Он је вероватно прва особа која је размишљала о амбијентализму, о важности очувања природе, погубности њеног уништавања. На све то, Малер је добар избор и јер не припада ниједној од пет земаља које су укључене у овај пројекат. Тиме показујемо и да желимо што више да обухватимо и захватимо из европске уметничке традиције – истиче маестро Фереира.

Припремајући се за предстојећи концерт, Фереира каже да ће морати да се „изборе“ са Малером и одраде заиста тежак посао ове недеље. Јер, како напомиње, оркестар је састављен од музичара различитог уметничког искуства и годишта. Али, уверен је у то да ће ови млади људи успети, јер напорно раде, и већ су постигли много, иако су имали само два дана проба.

– Сведоци смо да смо ових година живели у условима на које нисмо навикли, стицајем околности због пандемије, те да су нам неке групне, оркестарске ствари биле практично онемогућене – објашњава лидер новосадског дела пројектног тима Драгана Кузмановић. – И стога смо кроз овај пројекат сви заједно желели да фокус већег, значајнијег његовог дела, буду управо интернационалне оркестарске академије, у којима ћемо окупити младе људе, који излазе с факултета и потребно им је да добију неки инпут како и шта даље. Овај пројекат је окупио 84 млада музичара из Србије, Шпаније, Немачке, Португалије и Словеније.

Како је замишљено, „Звуци промене“  трају четири године, одвијају се кроз четири фазе и осим оркестарских академија, Драгана Кузмановић помиње и да су у оквиру пројекта укључени и програми „артист ин резиденс“, који ће бити реализовани и у Српском народном позоришту.

- Пројекат је почео у понедељак, управо у Новом Саду, будући да је наш град Европска престоница културе. Истина, ми смо у тек марту сазнали да су нам одобрена средства, и било је неизвесно да ли ћемо успети да све то организујемо сад у августу, како смо замислили. Поготово што се наметнуло доста ствари. Имали смо проблем са авио компанијама, које су у време када смо куповали карте почели да штрајкују, а требало је да организујемо долазак чак 38 људи. Било је доста проблема, и врло сам срећна што смо успели да окупимо младе људе који су први пут овде, попут уметника из Португалије – каже Драгана Кузмановић.

У овој фази пројекта реализује се интернационална оркестарска академија и у њој је све усмерено на музичаре који ће свирати у великим формацијама. Следећи ниво пројекта су оперски уметници, како додаје Драгана Кузмановић, који ће такође добити прилику да покажу своје знање и умеће. Затим ће у пројекат бити укључени и камерни музичари, који ће се представити на фестивалу у Кобленцу, који је један од партнера.

– С обзиром на то да је Европска унија од 2021. до 2027, кроз програм „Креативна Европа”, који је намењен искључиво уметностима, култури, у свој програм укључила и то да један од циљева буде подизање еколошке свести, ми ћемо обратити пажњу и на тај део приче, и то тако што ћемо за превоз огромног броја људи гледати да узимамо нека еколошка превозна средства. Водиће се, рецимо, и рачуна о томе на каквом папиру ће бити штампан пропагандни материјал. Трећа ствар, а мислим да је то један од најважнијих момената овог пројекта, јесте концертни простор, који ће заправо бити неки нови природни простор, и који ћемо освојити за класичну музику. Он ће на неки начин остати као легат целокупног овог пројекта. Но, засад се не зна тачно који је то простор – наводи Драгана Кузмановић.

Музичари су за овај оркестар одабрани на основу препорука професора који учествују у пројекту. У пројекат су укључени и професионалци, који су, по речима Драгане Кузмановић, тачке ослонца тим младим музичарима и који треба да им пренесу своје знање свирања у оркестру.

– Свирање у оркестру није нимало једноставно и не можете без тачке ослонца окупити те младе, талентоване музичаре, који су без искуства. Наравно, одабрани су изузетно талентовани млади музичари, који могу да изнесу ово Малерово дело, јер оно није нимало једноставно за извођење. Консултовали смо се са нашим професорима и са нашим музичарима, да би нам препоручили младе људе који могу да изнесу тај пројекат, да би ми као српски тим дали свој допринос. Првобитно је било замишљено да из Србије учествује 30 музичара, међутим, с обзиром на то да је август месец годишњих одмора, ми смо помогли нашим партнерима тако што смо оркестар додатно допунили нашим уметницима. На крају је српски тим дао 38 музичара. Врло сам срећна што је наш тим тако велики, и што смо нашим младим уметницима омогућили једно такво искуство – истиче Драгана Кузмановић.

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести