Млади музичари на "Бољшој" фестивалу: Много нам значи

МОКРА ГОРА: Фестивал руске класичне музике “Бољшој” у Дрвенграду окупио је младе музичаре из Русије, Србије и Републике Српске који се на фестивалу такмиче, друже и стичу нова искуства што, како истичу, представља значајан корак у њиховом даљем усавршавању.
boljsoj, tanjug
Фото: Tanjug

Међу њима је и Мина Дамјанов, ученица Средње музичке школе “Јосиф Маринковић” из Зрењанина која свира клавир и којој је ово први пут да учествује на “Бошљој” фестивалу.

“Много ми значи учешће на овом фестивалу јер сматрам да ће ми то много помоћи у даљем школовању и каријери. Драго ми је што сам имала прилику да упознам значајне људе из света музике”, рекла је она за Танјуг. 

Студенткињи друге године Академије уметности у Новом Саду Нини Кобаш ово је други пут да учествује на “Бољшој” фестивалу, а како је рекла, ове године ће наступити заједно са колегиницом са академије са којом ће свирати клавирски дуо.

“Овај фестивал је изузетно значајан и јединствен. На њега долазе светски познати музичари и зато сматрам да је веома драгоцено што смо овде, а мој циљ је да се пласирам што боље”, рекла је она и додала да би што чешће требало организовати догађаје као што је овај.

У оквиру фестивала, који ће трајати до 17. јула, млади музички таленти такмиче се за златну, сребрну и бронзану матрјошку у две старосне категорије - од 13 до 17 година и од 18 до 25 година. 

О најбољима одлучује жири који чине председник жирија Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Међу учесницима фестивала је и Сергеј Левин који иде у Средњу музичку школу “Андре Навара”, свира клавир и нада се да ће освојити неку од матрјошки.

Он је изразио задовољство што ће на фестивалу наступити један од тренутно најбољих пијаниста света Денис Мацујев са којим би, каже, волео да се слика и узме аутограм.

“Волео бих да разговарам са њим и да га питам како успева све да постигне јер знам да он годишње има око 250 концерата широм света”, додао је Сергеј.

Рускиња Екатерина Журавлева, која похађа соло певање у Музичкој школи “Санкт”, каже да јој је ово први пут да је у Србији и да јој је драго што учествује на “Бољшој” фестивалу.

Како је навела, очекује да током фестивала стекне нова познанства, разговара са професионалцима из света музике и развије своје професионалне вештине.

"Бољшој" фестивал у Дрвенграду синоћ је отворио његов оснивач Емир Кустурица, а реч је о фестивалу који за циљ има промоцију младих музичких талената. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести