Моћна експлозија добре музике и звука

НОВИ САД: Један од наших најугледнијих фестивала уметничке музике, Новосадске музичке свечаности, биће одржане од 20. до 28. априла, током којих ће понудити 13 програма. Или, како сликовитије каже програмска сарадница овог фестивала Миа Дорошки, „велику, моћну експлозију добре музике и доброг звука”, иза које стоји мали тим Музичке омладине Новог Сада, која организује Номус
Milos-Sofrenovic foto Nomus.jpg
Фото: Номус (Милош Софреновић)

"Ауторски тим Номуса се и ове године определио за добру музику и остварења подједнако позитивно вреднована и у нашем времену, међу којима су и два премијерна представљања мултимедијалних ауторских пројеката двојице наших стваралаца. Поред изванредних страних уметника, учествоваће и три одабрана домаћа симфонијска колектива и два камерна оркестра из иностранства", навела је уметничка директорка фестивала Марија Адамов.

Војвођански симфонијски оркестар ће на отварању Номуса извести Бетовенов Концерт за клавир бр. 3 са солистом на клавиру и диригентом Фредијем Кемпфом и. Овај британски пијаниста ће, иначе, као резиденцијални уметник овогодишњег фестивала приредити и клавирски реситал, који је на програму у недељу, 23. априла. Београдска филхармонија, под диригентским вођством Уроша Лајовица, наступиће са једним од водећих светски хорниста Штефаном Дором. Ту је и Симфонијски оркестар новосадске Академије уметности, са солистом на виолини Стефаном Миленковићем, који ће извести концерт Чајковског, како је истакла Марија Адамов, један од најлепших у виолинској литратури. 

Занимљивост наступа мађарског камерног ансамбла “Анима музике”, по речима Марије Адамов, обезбедиће солиста на виолини Барнабаш Келемен, победник међународног конкурса у Индијанаполису. Атрактивној завршници Номуса посебни печат ће дати израелски уметник на мандолини Ави Авитал, у наступу са Немачким камерним оркестром из Берлина. Овом концерту у новосадској Синагоги ће, како је најаљено, присуствовати и амбасадори Немачке и Израела, у знак помирења и сећања на жртве које су током Другог светског рата с тог места одвођене у концентрационе логоре.

Већ су распродате карте за наступ Стефана Миленковића у Синагоги и програм Владимира Лабата у Српском народном позоришту

"Међу извођачима камерне музике имаћемо и неколико правих бисера, попут младог гудачког квартета “Арод” из Француске. Наш избор вокалне лирике, а тога нисмо имали дуже на Номусу, ове године начинили смо захваљујући сопранисткињи Катарини Јовановић, са којом ће сарађивати пијанисткиња Рита Кинка. Оне су већ неколико пута наступале на различитим сценама и међународним фестивалима", указала је Марија Адамов.

Још једно вече камерне музике приредиће Новосађани, при чему ће фокус бити на дувачким инструментима, којима ће се придружити троје младих гудача и пијаниста из Хрватске Ловре Марушић, лауреат последњег Меморијала “Исидор Бајић”. Истом подручју камерне музике припадају и словачки инструментални квартет “Јаношка”, као и необични “Глас дуо”, који свира на стакленим чашама. Марија Адамов је додала да је овогодишњи Номус посвећен композиторским великанима Бетовену и Менделсону, чија ћемо дела слушати у неколико наврата, као и јубилеју нашег композитора Рудолфа Бручија.

Жанровски искораци  овогодишњем програму Номуса оличени су у мултимедијалном пројекту Владимира Лабата Ровњева, и кореографској представи “О прихватању несавршености” Милоша Софреновића.

"Надамо се да ће наш програм, елитни дефиле симфонијских оркестара, камерних ансамбала, и солиста, као спој најособенијих уметничких индивидуалности и жанрова, али и место окупљања и проналажења лепоте и смисла у понуђеним врстама аудиовизулених перформанса, испунити критеријуме старих и потребе, жеље и очекивања нових посетилаца Номуса, које откривамо у публици сваке године", напоменула је Марија Адамов.

Члан Градског већа Новог Сада, задужен за културу Далибор Рожић, у име покровитеља фестивала, каже да је Номус један од најјачих адута у процесу подношења кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, и добијање те престижне титуле.

"Задовољство ми је што учествујем у промоцији овог најзначајнијег међународног фестивала уметничке музике у Србији- каже Рожић.

Главни и одговорни уредник фестивала Милан Радуловић најавио је пропратне садржаје Номуса, у виду мајсторских курсева и трибина, и напоменуо да ће три овогодишња програма Номуса бити реализована и на београдском Коларцу, као и један на Сомборским музичким вечерима.

Он је додао да постоји велико интересовање за овогодишње концерте Номуса, те да су већ распродате карте за наступ Стефана Миленковића у Синагоги и програм Владимира Лабата у Српском народном позоришту.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести