На Међународном фестивалу Врњци: Бора од Баха до севдаха

ВРЊАЧКА БАЊА: Јединствени Бора Дугић започео је свој концерт, одржан под окриљем 14. међународног фестивала „Врњци” у Врњачкој Бањи, читањем песме „Фрула“ Момчила Настасијевића, настављајући композицијом „Од када ми фрула не звони“ – мада његова одзвања стотинама најемотивнијих нота које се од једног инструмента могу измамити.
bora dugic
Фото: Youtube Printscreen

Чули смо и Бахов „Менует“ из збирке Ане Магдалене Бах (својевремено је Дугић свирао са Оливером Ђурђевић у Народном музеју у Београду један од његових концерата за флауту). Као и Радмила Смиљанић и он „пева“ (али својим инструментом) „Од Баха до севдаха“! Сопственом композицијом „Обичан балкански дан“ оживео је звуке српског села, сете народних песама и завиорених кола у чему му је знатно помогао „његов саборац“ – како га је представио – уметник на хармоници Бобан Продановић.

Бора Дугић је сав саткан од музике, у његовим жилама величанствено се испредају мелодије са нашег тла, укрштају разиграни ритмови, преламају динамичка сенчења. „Борин чочек“ није чочек о Бори Дугићу него о Бори Станковићу кога су опојно напојиле игре јужњачких чочека, ушле му у срце и крвоток, управо као и овом другом Бори, који је међу фрулашима „број један“ и тако ће бити докле год неко од трске, зове или неког другог дрвета исклеше ову свиралу.

Одсвирао је и чувену „Хора стачато“, која је, како ће рећи уметник, „врашки тешка композиција“ и једна од последњих које је савладао. „Зајди, зајди“ најавио је, пак, као „најлепшу песму на овој нашој плавој планети“ око које се гложе и Бугари и Македонци и Срби – а ја мислим да је најлепша верзија управо Борина коју свира тзв. континуалним дахом, без икаквог прекида у читавој песми. Натера вам сузе на очи и осмех у души и овације у публици, које су и иначе пратиле сваку његову нумеру! Дошао је, иначе, Бора Дугић на фестивал са десетак фрула различитих боја, дебљина, звучних висина, али и уметничких вештина до којих је у стању само он да досегне.

Гордана Крајачић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести