Немачки диригент прекршио уговор с Београдском филхармонијом

БЕОГРАД: Београдска филхармонија саопштила је данас да је диригент Јун Меркл требало да одржи први наступ 16. и 17. јануара у Коларчевој задужбини, али да је већ прекршио уговор и да ће Филхармонија предузети све мере предвиђене законом.
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

Како се наводи у саопштењу, "потпуно неочекивано, диригент је отказао долазак и то само 60 сати уочи прве пробе са оркестром иако је уговор већ потписао".

"Разлог за то је његово незадовољство поводом ставке уговора везане за авио транспорт. Своје негодовање је исказао путем друштвене мреже Фејсбук и портала Slippeddisc који се бави догађајима у свету класичне музике на и иза сцене", наводи се у саопштењу Београдске филхармоније.

У саопштењу се додаје да се Београдска филхармонија на истом порталу званично изјаснила овим поводом, а убрзо после ње огласио се и шеф-диригент Габријел Фелц истичући своје чуђење реакцијом диригента и жаљење што Меркл пропушта да диригује оркестром коме се сви музичари радо враћају.

У изјави порталу Slippeddisc, коју је филхармонија предочила и медијима у Србији, та институција је навела да као буџетска институција послује према стриктним правилима која су представљена Мерклу и наведена у уговору који је добио пре више месеци и потписао.

У изјави за тај портал, Филхармонија је нагласила да чин немачког диригента сматра изузетно непрофесионалним и да представља велико непоштовање према оркестру, публици и целокупној заједници.

"Брзом реакцијом менаџмента, некадашњи шеф диригент Урош Лајовиц изашао је у сусрет и преузео руковођење оба концерта који ће се одржати према планираном распореду без даљих измена. Београдска филхармонија ће предузети све мере које су законом предвиђене у оваквим ситуацијама", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести