Новогодишњи гала концерт Војвођанских симфоничара 24. децембра

Новосађане очекује још један новогодишњи гала концерт, који ће 24. децембра приредити Војвођански симфонијски оркестар, на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта.
Milijana Nikolić, mecosopran Foto: privatna arhiva
Фото: Милијана Николић, мецосопран Фото: приватна архива

Вече бечких валцера, полки и маршева, у извођењу “симфоничара” под управом диригента Емила Табакова, употпуниће и наступ мецосопрана Милијане Николић, која ће извести популарне арије из свог фаха.

На светским сценама Милијана Николић је остварила водеће мецосопранске улоге, певајући широм Европе, Америке, Азије, Аустралије и Новог Зеланда. Професионални почеци Милијане Николић, рођене у Сремској Митровици, везују се за оперу Народног позоришта у Београду, где је још као студент певала у операма “Пепељуга” и “Кавалерија рустикана”, а потом и у “Чаробној фрули”.

У Београду је и дипломирала, у класи проф. Радмиле Смиљанић, а 2001. је постала стипендиста миланске Скале, и од тада датира њена интернационална каријера. У Скали је дебитовала 2002. у Вердијевом “Оберту”, потом и у “Ифигенији на Тауриди”. Певала је затим и у Римској опери, под палицом маестра Рикарда Мутија, као и на сценама у Бергаму, Катанији и на Сардинији, али и у Хонг Конгу, Токију, Мелбурну и Сиднеју. На сцени Сиднејске опере је у последњих десетак година отпевала бројне улоге мецосопранског фаха.

„У последњих 15 година уметнички подухвати Милијане Николић стекли су домете који је с правом сврставају у водеће светске мецосопране млађе генерације. Само у 2015. години у Метрополитен опери у Њујорку уследили су ангажмани у двема раритетним операма Доницетијеве трилогије: “Ана Болена” и “Роберто Деверо”. У “Ани Болени” је наступала уз најеминентнија имена светске оперске сцене (Сондра Радвановски, Илдар Абдразаков и др.), под вођством Марка Армилијата“,  подсећају “Војвођански симфоничари”.

Маестра Емила Табакова из Бугарске наша публика зна с концертног подијума, будући да је једно време у својој богатој интернационалној каријери био и уметнички директор Београдске филхармоније. Дириговао је операма у Театру Ла Фениче у Венецији, Театру Ређо у Торину, као и на концертима симфонијске музике, са многим оркестрима у Француској, Русији, Вестфалену, Сеулу, Токију, Букурешту, Атини, Рио де Жанеиру, Сао Паолу, Мексико Ситију, Монтереју, Истанбулу, Анкари... Његов репертоар је огроман и карактерише га разноврсност стилова, од класичног и романтичног, до дела савремених аутора.   

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести