Новогодишњи концерт у Бечу се одржава без публике, аплауз ће бити виртуелан

БЕЧ: Новогодишњи концерт Бечке филхармоније одржаће се 1. јануара, као и сваке године, али овај пут без публике због пандемије корона вируса.
s
Фото: Pixabay.com

Аустријска влада одлучила је да до 7. јануара неће бити концерата са публиком у Аустрији и тако ће бити и на највећем музичком догађају света којим се улази у нову годину.

Директор Бечке филхармоније Данијел Фрошауер најавио је да ће Новогодишњи концерт бити одржан у празној дворани.

"Мораћемо да се прилагодимо ситуацији да нема публике која ће аплаудирати, што је ново искуство за оркестар. Мораћемо нешто драматуршки да смислимо ", објаснио је он.

Бечка филхармија неће остати потпуно без аплауза, пошто је јавни сервис Аустрије (ОРФ), који преноси концерт уживо, смислио интерактивне овације.

У сарадњи са једним предузећем у Грацу успостављена је платформа захваљујући којој сваки регистровани гледалац може да аплаудира на крају оба дела концерта, а тај аплауз ће се чути и у Златној дворани "Музикферајна" преко 20 звучника.

Фрошауер каже да се никада није размишљало о отказивању концерта.

"Било би немогуће да нема тог концерта, и у међународним размерама", нагласио је Фрошауер, подсетивши да Новогодишњи концерт прати више од 30 милиона гледалаца пред малим екранима широм света.

Тај концерт је, подвлачи, порука целом свету.

Концертом ће дириговати Рикардо Мути, а програм је фокусиран на Штраус династију.

Како концерт не би угрозио здравље музичара, бечка филхармонија примениће све важеће мере.

Тако ће музичари бити подељени у два пула, један оркестар бечке опере и други за Новогодишњи концерт, који ће бити редовно тестирани.

О финансијским последицама корона кризе он није желео детаљно да се изјашњава, изузев да бечка Филхармонија због панемије има велике губитке.

Тако је отказано 35 концерата током првог закључавања, на пролеће, што је био велики финансијски удар.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести