Новосађане очекује недеља богата концертима уметничке музике

У предстојећој седмици Музичка омладина Новог Сада дарује поклоницима уметничке музике неколико заиста изузетних концерата.
stefan milenković
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Након реситала пијанисте Владимира Милошевића, у среду, 21. августа, у Градској кући наступају познати румунски цимбалиста, композитор и аранжер Гиани Линкан и Зрењанински камерни оркестар под управом Микице Јевтића. Концерт почиње у 20 часова, улаз је слободан, а овај програм, који се реализује уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, биће у прилици да види и зрењанинска публика вече касније у тамошњем градском Културном центру.

Те исте вечери, дакле у четвртак, 22. новембра, у Синагоги наступа још један мајстор клавира, Цонгцонг Чаи , уметник који спада у ред најоригиналнијих музичара своје генерације. Добитник гран-прија на Међународном клавирском такмичењу Метрополитена, наступао је широм Америке, Азије и Европе свирајући као солиста с низом престижних оркестара и сарађујући с диригентима као што су Бенџамин Клајн, Ричард Макај и Роберт Ворд. За представљање новосадској публици одабрао је Шест комада за клавир оп. 118 Јоханеса Брамса, Сонату у х-молу Франца Листа, као и  два „класика” из кинеске пијанистичке литературе -  „Јесењи месец на мирном језеру” Чена Пеиксуна (1921-2007) и „Река Лиујанг” Ванга Жианжонга (1933-2016).   

Следећи концерт је одавно распродат - реч је, наравно, о наступу нашег прослављеног виолинисте Стефана Миленковића 23. новембра, такође у Синагоги. Стефан ће са дугогодишњим сарадником, сјајним пијанистом Роханом де Силвом  - који је у својој импозантној каријери забележио наступе с најчувенијим виолинистима света, као што су Јицак Перлман, Вадим Репин и Џошуа Бел – свирати виолинске сонате Јоханеса Брамса. 

Богату недељу уметничке музике заопкружује концерт мађарског ансамбла „Лигети“ под управом њиховог уметничког руководиоца, перкусионисте Золтана Раца. Концертни програм овог камерног састава чине композиције четири највећа мађарска композитора XX и XXi века: Беле Бартока, Ђерђа Лигетија, Ђерђа Куртага и Петера Етвеша, а као солисти наступиће цимбалиста Миклош Лукач и пијанисти Јожеф Балог и Золтан Фејервари, којег је новосадска публика овацијама испратила након наступа на овогодишњем Номусу. Овај концерт, иначе, МОНС реализује у сарадњи с Амбасадом Мађарске, Институтом „Collegium Hungaricum” и АУНС, а улазак је слободан. 

М. С.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести