Новосадске музичке свечаности од 20. до  27. октобра

Овогодишњи избор маркантних, стилски аутентичних, али и неких новооткривених ауторских имена и музичких уметника – интрепретатора, међу којима с радошћу поново очекујемо и неколицину „старих“, обухвата и у садашњим, другачијим околностима све оне који својом уметношћу, ширином и хуманистичком ауром превазилазе баријере, али и спајају границе, истакла је уметничка директорка Новосадских музичких свечаности Марија Адамов, најављујући на јучерашњој конференцији за новинаре програм овог традиционалног, увек нестрпљиво ишчекиваног фестивала уметничке музике, који ће бити одржан од 20. до 27. октобра у новосадској Синагоги и у Српском народном позоришту.
Срђан Дорошки/Са конференције за новинаре
Фото: Срђан Дорошки/Са конференције за новинаре

- Нека одабрана дела су од самог настанка пронашла своје место у редовном концертном или театарском животу светских, па и наших сцена, поједина су изведена па запостављена или заборављена, а друга, тек откривена, почела да стичу и освајају савремену публику - поменула је Марија Адамов.

У прва, без сумње, како је додала, улази и ванвременска прича о Ромеу и Јулији, најлепше у драмској литератури опевана код Шекспира, а у музици у истоименом балету Сергеја Прокофјева. Оригинални спој, „односно симбиоза две уметничке гране, родио је и трећу, па ће као номусовски уобичајени програмски искорак бити представљена и верзија марионетског позоришта „Пер Пок” из Барселоне”. У категорији заборављених дела, по речима Марије Адамов, могао би бити Секстет за клавир и дувачки квинтет Луиз Фаренк, а тек откривених композиција – истоврсно остварење Леа Смита, оба на програму Камерног ансамбла Номуса, састављеног од наших најугледнијих инструменталиста.

- Природно лако и логично, верујемо и доследно, 42. Номус слаже по принципу јединства супротности симфонијске, камерне и музичко-сценске продукције протканеи овог пута са жанровски „ванкласичним“ подручјима. Један припада ансамблу„Јаношка“ а други извођењу трија Дафера Јусефа који, у сваком случају и креацији, „универзално, али ненаметљиво позива на мир“ - напомиње Марија Адамов.

Међу симфонијским вечерима, Марија Адамов је најавила наступ Војвођанског симфонијског оркестра и Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије. „Први је обликован по ауторској идеји и под диригентским вођством изванредног виолинисте Гордана Николића, који је већ једном, ван фестивала, сјајно сарађивао са нашим оркестром”. На отварању 42. Номуса, с избором дела Шарпантјеа, Бибера, Менделсона и Брамса, Николић жели да представи заједништво Европе, а, како је истакла Марија Адамов, Менделсон је управо уметник који то одлично симболизује, будући да је већ у својој 17. години, био славан и активан и као извођач, нарочито диригент, и композитор у целој Европи, посебно Енглеској, али и родној Немачкој.


Фото: Срђан Дорошки

Камерни ансамбл Номуса

Камерни ансамбл Номуса, састављен је од наших врсних инструменталиста који су запослени у Новом Саду, односно у Београду. Пијанисткиња Рита Кинка, обоисткиња Сања Ромић, флаутисткиња Лаура Леваи Аксин, фаготиста Немања Михаиловић, хорниста Никола Ћирић и кларинетиста Александар Тасић изводиће раритетна дела за клавир и дувачки квинтет, односно секстете Пуленка, Фаренк и Смита.


Завршни концерт припада и овог пута Симфонијском оркестру Радио-телевизије Србије, који припрема енглески диригент Тимоти Редмонд, такође данас ангажован широм Европе и света, иначе једном већ присутан на нашем фестивалу пре пет година, када је, како указује Марија Адамов, оставио изванредан утисак, тада као диригент Војвођанског симфонијског оркестра. Прелид за поподне једног фауна Клода Дебисија, којим започење његов „номусовски” концерт, поклапа се са 160. годишњицом настанка ове чувене импресионистичке композиције, а главни део, посвећен Бели Бартоку, представиће први пут у Новом Саду ауторов Први концерт за клавир и оркестар и пијанисткињу Тамару Стефановић као солисткињу, која делује у Немачкој и шире, а потом и Бартоков славни Концерт за оркестар.

Један од највећих светских виолиниста Роман Симовић, кога добро познаје и новосадска публика још од најмлађих уметничких дана, и као солисту с оркестром и као интерпретатора дела за виолину соло, па и као камерног музичара, припремио је две камерне вечери насловљене као „Роман и пријатељи И“ и „Роман и пријатељи ИИ“, „у садејству са њему равним мајсторима својих инструмената”.

- На првој камерној вечери, с два клавирска квартета Шумана и Фореа, свираће са виолисткињом Миленом Симовић, виолончелистом Антониом Менезесом, једним од највећих светских уметника на овом захтевном инструменту, и пијанистом Андрејом Гугњином, који је у Новом Саду, на почетку своје велике каријере, свирао још 2011. као солиста са Војвођанским симфоничарима. На другом концерту акценат ће бити на тријима, једном за гудачки трио Лудвига ван Бетовена и једном клавирском, младалачком по времену настанка, Елегичном трију Сергеја Рахмањинова, у ком ће учествовати италијански пијаниста Енрико Паче, док ће у другом делу програма сви учествовати у извођењу Брамсовог Првог клавирског квартета у ге-молу - додала је Марија Адамов.

Музичка омладина увек нађе начина да изненади квалитетом уметничког садржаја, с једне стране, а с друге да исто тако нађе начин да задовољи најзахтевније музичке укусе, рекао је на конференцији за новинаре рекао је Далибор Рожић, члан Градског већа Новог Сада задужен за културу.

- Свакако, Новосадске музичке свечаности увек представљају празник уметничке музике у Новом Саду, и на велико задовољство публике, ми и данас можемо да кажемо да је пред нама 42. издање Номуса које свакако има квалитетан музички садржај. Можемо да кажемо да смо поносни на оно што је Музичка омладина Новог Сада приредила и ове године - напоменуо је Далибор Рожић, обраћајући се у име генералног покровитеља фестивала, и додајући да они и ове године подржавају сверсрдно реализацију овог програма.

Уметници овогодишњег Номуса нам долазе из разних крајева Европе и света, подељених језицима, културом, историјом, политиком, подсетила је програмска сарадница Номуса Миа Дорошки Антонић, и скренула пажњу на то да је суштина звезда увезаних жица на плакату Номуса у превазилажењу тих граница, и у повезивању.

- Осим тога, имаћемо и много звезда на жицама, на виолини, виолончелу, клавиру и на за нашу средину необичном инструменту уду. Тунижанин Дафер Јусеф, мајстор на овом арапском инструменту, долази у Нови Сад први пут и он је заиста једна од највећих звезда савремене ворлд мјузик сцене. - истакла је Миа Дорошки Антонић.

Главни и одговорни уредник Номуса Милан Радуловић је навео да је реализација овогодишњег Номуса била тешка, јер је Нови Сад Европска престоница културе, и у обиљу бројних културних догађања, било је тешко осмислити добар програм, и квалитетан, али такође и инспиративан задатак за све у организацији, да то учине на што бољи и квалитетнији начин.

- Мислим да смо у томе успели, да смо на концертни подијум у Новом Саду вратили нека имена, која већ годинама живе и делују у иностранству. То је нека идеја која се већ годинама провлачи кроз све садржаје фестивала Номус. Да кажемо да ћемо имати једног актуелног концертмајстора Лондон симфони оркестра Романа Симовића, и да ћемо на свечаном отварању имати његовог претходника Гордана Николића. Затим, Антонио Менезис је стварно изузетно име на концертним подијумима, ако кажемо да је 1982. победио на чувеном такмичењу у Москви, а потом наступао са највећим диригентским именима, попут Карајана, Гергијева, и многих других. Мислим да то довољно говори какво име доводимо у Нови Сад - указује Милан Радуловић.

Номус ће живети и након самог фестивала, напоменуо је Радуловић, јер ће бити још неких садржаја, као ођеци Номуса. Бећ 6. новембра у Синагоги, као резултат једне сарадње са фестивалом Бемус и музичком продукцијом РТС-а, бићемо у прилици, по речима Радуловића, да чујемо једно стварно фантастично извођење. Ради се о концерту мешовитог хора РТС, под управом маестра Бојана Суђића, који ће извести Шниткеов Концерт за мешовити хор, дело које никад у Новом Саду није изведено. Они ће наступити управо пред своју премијеру у оквиру Београдских музичких свечаностиемуса.

- Оно што посебно радује је чињеница да су анамбли, који наступају на Номусу, Војвођански симфонијски оркестар, са којима имамо фантастичну сарадњу већ неколико година, и Новосадски камерни ансамбл, део овогодишњег фестивала Бемус. Мислим да је то на прави начин показивање потенцијала новосадских уметника, свега онога што се у нашој средини догађа и ствара, и мислим  да ће и београдска публика моћи да се увери у квалитет наших уметника, што никада мислим и није било спорно - истиче Радуловић.       

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести