Новосадски џез фестивал од Гута до Фримана

Овогодишње издање Новосадског џез фестивала биће одржано од 16. до 19. новембра на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта, а отвориће га Биг бенд Радио телевизије Србије, који ће водити наш познати трубач Стјепко Гут.
ф
Фото: Youtube Printscreen

Концерт ће бити посвећен Тадеусу Теду Џонсу, једном од највећих трубачких, композиторских и бендлидерских имена у џез историји друге половине 20. века. Програм „Tribute to Thad Jones” ослања се на изузетно захтевне Џонсове бигнбендашке аранжмане, па ће поклоници џеза бити у прилици да уживају у заиста капиталном наслеђу овог великана који је сарађивао и са Каунтом Бејзијем и са Ђуком Елингтоном.

– Основна идеја била је да фестивал овога пута у фокусу има садржај а не имена. Зато нам поново долази неколико извођача, али сада у новим поставама и са битно другачијим програмом – појаснио је селектор Витомир Симурдић, дугогодишњи уредник у Радио Новом Саду и један од покретача фестивала „Дани џеза у Новом Саду”, који је од 1979. до 1988. угостио нека од најзначајнијих имена тадашње светске џез сцене, попут Чета Бејкера, Ентонија Брекстона, Вудија Шоа, култног састава Art ansamble of Chicago...

По Симурдићевом избору, репертоар фестивала твори укупно девет атрактивних концерата, па ће та прве вечери, после Биг бенда РТС, наступити Ундецтет Срђана Ивановића и Владимира Николова, необична једнаесточлана постава коју критика оцењује као „најзанимљивији комбо”  у европском џезу данас, будући да су класичној ритам секцији придодати дувачи, попут тубе, хорне и флауте коју, иначе, свира Меџик Малик, врхунски музичар пореклом из Обале Слоноваче који живи у Паризу.

Карте за овогодишње издање Новосадског џез фестивала од данас се могу набавити у продајној мрежи Гигстикса

Други фестивалски дан почеће концертом квинтета који предводи норвешки трубач и композитор Нилс Петер Молвајер, једним од водећих актера струје која џез више посматра у контексту звучних слика, користећи при томе све оне добре стране електронике. А права посластица биће без сумње свирка октета Јована Маљоковића и камерног оркестра Роберта Лакатоша, односно ансамбла састављеног од 16 гудача, два кларинета, две флауте и две хорне. Реч је о фестивалској продукцији, за коју је доскорашњи диригент Биг бенда РТС-а Иван Илић написао аранжмане са идејом да се теме Јована Маљоковића, које имају снажно фолклорно упориште, сударе са савременом музиком.  

Други, викенд фестивалски део програма у суботу, 18. новембра, отвориће квартет чешког контрабасисте Јожефа Феча, након којег ће наступити трио Александра Узелца, новосадског пијанисте „на привременом раду” у Канади, који ће промовисати албум “Lullaby for outrage” снимљен у сарадњи са контрабасистом Карлосом Мал-Киснеом и бубњарем Клодом Лаверњом. Завршни концерт те вечери приредиће басиста Владимир Самарџић, бубњар Владимир Костадиновић и гитариста Ненад Гајин. 

Финале 24. Новосадског џез фестивала биће у знаку пијанисте Бојана Зулфикарпашића и састава Jazzychange, те за сам крај концерта „егзотичног трија” Чика Фримана. Чувени амерички саксофониста долази у постави са двојицом Швајцараца, басистом Хајнрихом Канцингом и перкусионистом Ретом Вебером, којем је кључни инструмент - мелодијска удараљка, што њиховој свирци и даје каропско-антилску боју. 

А када је реч о наступу Бојана Зулфикарпашића и секстета Jazzychange, ради се о пројекту Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе”, реализованом у сарадњи са још два града која носе титулу ЕПК - литванским Каунусом и Ешом у Луксембургу. По речима Милице Рашковић, која води програмски лук „Друга?Европа” пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе”, идеја је била да сваки од ова три града „делегира” по два музичара – из Новог Сада су то Лав Ковач и Марко Чурчић – с којима је онда као својеврстан бендлидер радио Зулфикарпашић. Круна ове размене ће управо бити концерт на Новосадском џез фестивалу. 

Иначе, по речима уреднице фестивала Нине Кочић, концертни програми ће се, по традицији, свако вече настављати џем сешнима у простору „Треме” СНП-а. Поред тога, као својеврстан пролог планирани су изложба  фотографија Алексе Плачкова, која ће од 14. новембра бити постављена у фоајеу националног театра, док ће 15. новембра Трибина Културног центра Новог Сада угостити учеснике двају дечјих радионица посвећених џезу.

М. Стајић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести