Новосадски џез фестивал почео радионицама, од четвртка и концерти

Новосадски џез фестивал, који ће ове године од 12. до 14. новембра бити одржан онлајн, живим преносима концерата из Културог центра Новог Сада преко друштвених мрежа, почео је програм музичких радионица.
novosadski dzez festival
Фото: Printscreen

Радионица „Ел система”, програм музичког образовања који је осмишљен и спроводи се у Венецуели већ 43 године, данас у Новом Саду воде Маја Хаим и Горан Милошев из Удружења „Мјузик арт проџект”. „Ел система” је јединствен по својим социјалним компонентама, тако што кроз музичко образовање развија личне и социјалне вештине деце и младих.

У Културом центру Новог Сада, услед епидемиолошких околности на жалост само за ограничени круг публике, сутра је на програму радионица „Како се слуша џез”. Радионицу која има за циљ да код младих генерација пробуди жељу за истраживањем и стваралаштвом, предводе Васил Хаџиманов и Иван Илић, у име Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије. Куриозитет је што ће на радионици програм уживо свирати џез оркестар студената Одсека за џез и популарну музику Факултета музичке уметности у Београду.

Вокална радионица „Мале тајне људског гласа” Светлане Паладе биће одржана у петак, 13. новембра, а у суботу, 14. новембра, на програму је креативна радионица израде џез инструмената Јелене Допуђ.

Што се тиче главног програма Новосадског џез фестивала који почиње сутра у 20 сати, а публика може да га прати путем Јутјуб канала и Фејсбук странице Културног центра Новог Сада, отвориће га Биг бенд РТС-а. Биг бендови су једна од омиљених концертних атракција не само Новосадског џез фестивала, а добро познати квалитети Биг бенда РТС-а, уз вођство Драгослава Фредија Станисављевића, обећава сјајну свирку.

После овог концерта, уследиће наступ правог освежења на домаћој џез сцени - састава „Минг”. Реч је о првенствено вокалном саставу који изводи оригиналне композиције и аранжмане популарних џез стандарда шездесетих и седамдесетих година. Вокална, „прва” линија „Минга” су Милица Добрић, Ивана Димитријевић, Наташа Пејчић и Горица Шутић, а инструменталну „позадину” чине Невена Пејчић (клавир), Давид Гегић (контрабас) и Алекса Милијановић (бубњеви). А заправо, бенд је настао иницијативом младе пијанисткиње Невене Пејчић, која је окупила распевану четворку, креирала концепт инспирисан звуком шездесетих и седамдесетих година, а онда довела појачање у виду ритам секције.

Прво фестивалско вече затвориће концерт бенда „Thrill Seeking Polymers”, који чине на домаћој сцени реномирани музичари Аца Пејчић (клавир, кавал, саксофон, хармоника, табла), Саша Ранковић (бубњеви) и Јован Јовановић (бас). „Thrill Seeking Polymers ”, како стоји у најави, своје композиције изводи са великом дозом импровизације и интеракције. Њихов јединствени звук открива утицаје џеза, соула, афричке, индијске и балканске музике. Изводе ауторске композиције које су објавили на албуму „Dusk of monothythm” који је објављен 2019.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести