Новосадски квартет „Билитис” у петак наступа у Бачкој Паланци

Новосадски квартет „Билитис”, који творе Ксенија Башић (флаута), Ива Станковић (виолина), Ана Клем Аксентијевић (виола) и Милица Свирац (виолончело), наступиће у петак у Бачкој Паланци, на отвореном, на платоу испред Ерсте банке.
d
Фото: Александар Стојковић

Концерт почиње у 20.30, а на програму су популарна дела класичне музике, попут Вивалдијева Четири годишња доба, Шубертове Лабудове песме, Дебисијеве Девојке ланене косе... али и неколико савремених композиција оригинално писаних за ову, за наше прилике необичну камерну формацију, јер у односу на стандардни гудачки квартет, флаута преузима улогу прве виолине.

Крајем месеца, тачније 31. августа, у оквиру „Градић феста“ у подграђу Петроварадинске тврђаве, „Билитис” ће извести Different Trains, Гремијем награђено дело америчког минималисте Стива Рајха (1936), премијерно изведено у интерпретацији чувеног Кронос квартета. Different Trains је Рајх компоновао сећајући се како је током Другог светског рата путовао возом између Њујорка и Лос Анђелеса, свестан чињенице да би га тих година у Европи, с обзиром на његово јеврејско порекло, возови највероватније одвели у неки од концентрационих логора. Ове ацоцијације огледају се и кроз називе ставова: „America - Before the War”, „Europe - During the War” и „After the War”...

У октобру ће „Билитис” наступити и у Културном центру Руме, у оквиру манифестације „Чај у 8“, док ће крај године бити у знаку концерта у Заводу за културу Војводине где ће акценат бити на савременим делима. Завод, наиме, ове јесени настаља серијал концерата уметничке музике чији је циљ промоција домаћег стваралаштва, као и композиција насталих у другој половини 20. и у 21. веку. На темељу јавног конкурса, позив за наступ добила су 24 дуа, трија и квартета, који ће од септембра до децембра свирати у простору галерије ЗКВ, а међу одабраним је и „Билитис” са програмом састављеним претежно од дела савремених домаћих аутора.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести