Објављена Непослушна грађанка Владе Дивљана

БЕОГРАД: Необјављена песма Владе Дивљана „Непослушна грађанка“ појавила се као анимирани спот и винилни сингл, у издању промотерске куће Long Play.
vlada divljan
Фото: Youtube Printscreen

Ауторска песма Дивљана (1958-2015), главне креативне снаге култних Идола и касније утицајног кантаутора, на плочи је забележена у две верзије: на А страни се налази „Непослушна грађанка“ у миксу Војислава Аралице, за коју су анимирани спот урадили Милош Томић и Марија Ђорђевић, док се на Б страни налази основна, демо верзија. 

Дивљан је још од јесени 2014. године најављивао скори излазак новог сингла „Непослушна грађанка“ који је „снимио са групом београдских музичара“.

Вероватно ћу у скорије време, шта год то значило, избацити нови сингл. На жалост, не могу много више рећи о томе, јер је то обавијено велом тајне, озбиљна мистерија је у питању, говорио је Дивљан пред планирани концерт 1. новембра 2014. године у Дому омладине Београда, који због болести нажалост никад није одржао. 

Преминуо је 4. марта 2015. године.

“Непослушну грађанку“ су снимили и аранжман заједнички потписују Дивљан (вокал и гитара) и бенд за ову прилику назван „Непослушни“, који су чинили Бојана Вунутуришевић (вокал, синт), Петар Рудић (семплер), Милорад Ристић (бас), Горан Милошевић (бубањ) и Јамал Ал Кисњани (саксофон).
Рудић објашњава да је рад на „Непослушној грађанки“ започет у Ровињу 2011. године „уз доснимавање у београдском студију 'Дестилерија' за Владиних посета Београду, све до његове болести 2013. године“.
Вунутуришевић и Рудић, тада чланови београдског бенда „Сви на под“, неколико дана пред полазак на одмор у Ровињ, случајно су сазнали да ће тамо бити и Дивљан, па су одлучили да понесу нешто опреме сасвим довољне за бележење потенцијалних идеја.

Дивљан и Сви на под су претходно већ били сарађивали у синглу „Звуци улице“.

Спот за „Непослушну грађанку“ је настао претпрошлог лета, тако што је Ђорђевић сликала на стаклу, односно на делу старе шовершајбне нађене у дворишту у Крашићима, насељу на мору, док је Томић сецкао, цепао, мрдао и гужвао слике из часописа из четрдесетих или шездесетих година, пронађених у једном већ обијеном подруму у Прагу, пре око десет година.

Винилна плоча „Непослушна грађанка“ објављена је у величини лонгплејке, али на 45 обртаја, како би се постигле најбоље могуће аудио перформансе. 

Дизајн омота плоче урадио је Александар Зограф.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести