Од данас до петка манифестација посвећена Шопену

У част великог пољског композитора и пијанисте Фредерика Шопена од данас до 15. октобра биће одржан Интернационални Београдски Шопен Фест, десети по реду.
rita kinka
Фото: Youtube Printscreen

Подсетимо, претеча ове манифестације је Шопенијада, пијанистичка ревија младих талената чији је концертни подијум, почев од 1990, изнедрио многе данас светски признате пијанисте. Као Шопен Фест, од 2012. године публици су понуђени још богатији програмски садржаји: уз пијанистичко такмичење и ревију младих талената, ту су и концерти угледних пијаниста из Србије и иностранства, стручна предавања, семинари, радионице, музичке представе за децу. Такође, у оквиру пратећег фестивалског циклуса Одјеци Шопен Феста, млади таленти наступили су диљем Србије и региона.

Јубиларни фестивал отвориће вечерас у 20 часова програм „Даме свирају Шопена” у Коларчевој задужбини, а наступиће Рита Кинка, Биљана Горуновић и Марија Ђукић. Овај програм биће, иначе, поновљен и у четвтртак, 14. октобра, у Галерији Матице српске. У наставку Шопен Феста двоструки пијанистички ресита биће приређен сутра, а пред публику ће изаћи најпре млади пољски уметник Јакуб Њевјадомски, а после њега свуираће бањалучки пијаниста Арсен Чаркић. Среда ће, пак, бити у знаку реситала аустријског пијанисте, диригента и композитора Инголфа Вундера, такође на Коларцу, док су за крај манифестације предвиђени програми Подијум младих талената и Звезде у успону, у Галерији Артгет у Културном центру Београда. У оквиру Подијума свираће Сара Јовић из Суботице и Константин Косановић из Бањалуке, док ће се као звезда у успону представити Владимир Аћимовић, студент на Универзитету за музику и сценске уметности у Грацу и на Факултету музичке уметности у Београду.

М. С.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести