Одржана комеморација Мерими Његомир

БЕОГРАД: Комеморација поводом смрти певачице народне музике Мериме Његомир (1953-2021) одржана је данас у присуству чланова породице, бројних колега, пријатеља и поштовалаца у Радио Београду.
w
Фото: Youtube Printscreen

Комеморација је одржана у Каменој сали Радио Београду, у медијској кући у којој је Његомир била главна и одговорна уредница народних ансамбала Музичке продукције и ПГП РТС-а.

Уредница забавног програма Радио-телевизије Србије Оливера Ковачевић истакла је да је Његомир "могла и знала да отпева све", да је била "музички полиглота" певајући на преко 20 светских језика, од италијанских канцона, преко руских романси до оперских арија.

"И сви језици света били су твоји језици, јер је језик уметника језик смисла у овом нашем животу", рекла је Ковачевић.

Према њеним речима, Његомир није била само чувар наше традиције већ је учествовала изнова у њеном стварању, са "преко сто трајних снимака изворних песма у архиву Радио Београда, и стотине емисија и шоу програма у архиву телевизије".

"Изнад свега имала си добар глас и била си на добром гласу. Срећа је што те је време препознало и што си за живота овенчана хвалом и највишим признањима", истакла је Ковачевић.

Музичар Бора Дугић је истакао да је Његомир била велики пријатељ спремна да помогне сваком, као и да се диви њеној снази са којом је поред свих изазова у каријери успела да изведе на пут четворо дивне деце, Љубицу, Милицу, Јелену и Марка, који су присуствовали комеморацији.

"Поштовао сам начин на који си се увек изнова радовала музици, твоју особину да поред огромног талента стално испитујеш своје границе у трагању за савршенством. Била си славуј који је могао све да отпева", истакао је Дугић.

Према његовим речима, раскошни глас Нјегомир је "својим висинама додиривао небеса, подједнако нежно као и душу, и као такав остаће упамћен у српској музици".

Телевизијски водитељ Александар Гајшек је на почетку прочитао дирљиво писмо Јелене Његомир мајци за рођендан прошле године, а потом је сам истакао да је певачица "анђеоским гласом годинама лечила и хранила наше душе".

"Као што је Меримин кристални сопран допирао до великих висина тако је била висока и Меримина духовност. Уметничко стваралаштво Мериме Нјегомир представља величанствени и блистави драгуљ српске културне баштине", нагласио је Гајшек.

Глумица Светлана Бојковић прочитала је песму "Не брини мама" Јелене Његомир коју је посветила мајци Мерими, а потом је истакла колико је за њу било драгоцено лично познанство и дружење са Његомир.

"Лепота твога бића и раскошан дар кога си неговала чувала и брусила, отменост твога духа, урођена господственост, заувек су ме освојили", рекла је Бојковић.

Певачица Ана Бекута је рекла да је њена кума, другарица и колегиница Његомир имала "држање на позорници у маниру светских звезда", да "никада није испала из тоналитета", и да јој је жао што није више хвалила њене вокалне способности.

"Она је била диван поклон у мом животу и данас сам захвална Богу што сам га добила и бескрајно тужна што је више нема. 20. новембра Мерима, птица која је певала лепше него ико од нас, заувек је раширила крила и кренула према небу", рекла је Бекута.

Истакнута естрадна уметница Мерима Његомир биће данас сахрањена у Алеји заслужних грађана.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести