Оперска певачица Соња Шарић бриљирала у Будимпешти

Још увек млада, али увелико светски афирмисана сомборска оперска певачица Соња Шарић, која ће 15. септембра на Петроварадинској тврђави у спектакуларној инсценацији Вердијеве „Аиде” певати насловну ролу, недавно је поново демонстрирала о каквом драмском сопрану се ради у њеном случају.
с
Фото: С. Дорошки

Наиме, низу већ освојених светски признатих награда на такмичењима попут оних које носе имена Монсерат Кабаље или Елизабет Конел, раскошно талентована Сомборка је додала и прве награде жирија и публике на такмичењу „Ева Мартон“ у будимпештанској Франц Лист академији уметности.

Шарићева је, подједнако жири и публику, очарала својим извођењем арије Каста дива из Белинијеве „Норме“, чиме је уједно освојила и награду новчано вредну 30.000 евра, коју је примила из руку саме Еве Мартон, светски прослављеног мађарског драмског сопрана, која се последњих петанестак година, након повлачења са сцена Метрополитена, миланске Скале и других престижних оперских кућа, посветила педагошком раду са младим талентима. Поред престижне награде жирија, сопранисткињи из Сомбора припала је и награда публике на гала вечери међународног певачког надметања које је одржано по четврти пут у главном граду Мађарске.

Како се могло сазнати из званичног саопштења организатора овог такмичења, у финалу одржаном у дворани академије Лист, извођачи су се такмичили у две рунде, уз пратњу оркестра мађарске државне опере, а сваки певач се представио и кратким аутобиографским филмом. На крају вечери, жири је донео одлуку о наградама, које су уручене на свечаном концерту, а степеницу ниже од младе Сомборке остао је баритон из Казахстана Азат Малик, као трећепласирани завршио је тенор Ји Хун Сон из Јужне Кореје, док се немачка мецосопранисткиња Дениз Узун морала задовољити специјалном наградом „Ева Мартон“. 

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести