Опроштај од Ђуричића: Мајсторе, хвала ти што си нам дао ритам

БЕОГРАД: Вест о смрти музичара Драгољуба Ђуричића многе је затекла и оставила у огромном шоку, а бол и тешке емоције изразили су путем друштвених мрежа.
w
Фото: Youtube Printscreen

“Велики Драгољуб. Такав је био, како му и име каже. Слава му”, било је све што је написао Живорад Жика Миленковић, лидер групе “Бабе” и гитариста бенда “Бајага и Инструктори”.

Певач Дејан Цукић који је сарађивао са чувеним бубњарем смогао је снаге да напише само “Немам речи”.

“Са тугом вас обавештавамо да је наш истакнути члан бубњар Драгољуб Ђуричић преминуо од последица короне”, званично се огласило Удружење музичара рок, џез и поп музике Србије на Фејсбук страни.

Фудбалски клуб Партизан се такође огласио на Твитеру потресним речима: “Твоја љубав према Партизану била је јака као сваки удар бубња! Колико је он био твој живот толико су биле црно-беле боје!

Почивај у миру наш пријатељу и поздрави екипу”.

Рок група из Ниша Кербер на Фејсбук страници посветила је више текста свом сараднику који је био бубњар тог бенда од 1986. до 1990. године.

“Са великом тугом, у шоку, овим путем се опраштамо од нашег друга, брата, Драгољуба Ђуричића”, стоји у саопштењу групе.

“Драги наш Ђуро, остаћеш упамћен као један од највећих музичара са ових простора, са нама си снимио наше највеће хитове, а мало је великих група и извођача са којима ниси делио бину! Била нам је част свирати и живети са тобом у једном периоду наших живота”, написали су опроштајне речи чланови групе.

Навели су и: “Свима си заузео посебно место у срцима, и сада тај део одлази са тобом, у легенду, у незаборав... Није никоме лако да се опрости од нашег Ђуре..."

Музичар Никола Врањковић кратко је записао своје мисли: “Последњи поздрав Драгољубу Ђуричићу, човеку који је волео живот, а живот му је била музика”.

Гитариста Драган Ивановић из бенда Ван Гог, такође родом из Црне Горе као преминули бубњар, написао је: “Драги мој Драгољубе, не могу да прихватим да твоја велика животна енергија није побиједила ово...не могу да прихватим да нам нећеш гостовати на Канли кули и задовољно свирати “шта би пријатељи моји”... не могу да вјерујем да више нећемо уживати у твом осмјеху и шалама. Збогом, и лијепо свирајте горе на небу...”, написао је Ивановић.

Некада музичар групе “У шкрипцу”, а већ две деценије успешан музички менаџер Зоран Вуловић Вуле испред куће Long Play изразио је своју последњу поруку колеги: “Када би цео живот могао да стане у један осмех, био би то његов осмех ... Вечна ти слава, драги Драгољубе”, а испред дирекције Арсенал феста само је додао - “Мајсторе, хвала ти што си нам дао ритам”.

Рок фотограф који је направио светску каријеру Брајан Рашић записао је само пар речи “RIP - последњи поздрав пријатељу”, а поп певачица Тања Бањанин тек ово: “Е, мој Драгољубе…”, уз тужан емотикон.

Опраштале су се и познате дискографске куће као што је Lampshade Media: “Отишао је велики бубњар, чудесног осмеха. Небеска бина на тебе чека пријатељу”, као и Multimedia Music: "Велики музичар и велики човек... Почивај у миру”.

"Отишао је сјајни, непоновљиви Драгољуб Ђуричић. Нека је мир његовој души”, садржај је објаве глумца Милана Цација Михајловића, док је млађи колега глумац Александар Лазић исписао потресне речи:“Ево нисам ни при себи, ни при емоцијама да издржим бол. Вечерас играм премијеру за тебе, брате мој.

Обећавам да ће бити као на оном концерту 1999. године када смо први пут стварали. Данас прикупљам снагу да схватим да те више нема...”

Драгољуб Ђуричић је био део бендова YU Група, Леб и сол, у пратећим саставима Здравка Чолића и Ђорђа Балашевића, наступао је са Корнелијем Ковачем, Бором Ђорђевићем, Владом Маричићем, снимио је седамседетак албума током каријере.

Ђуричић је преминуо данас у Београду од последица корона вируса.

 Колеге: Збогом великом човеку, уметнику, бубњару

Музички и драмски уметници се и даље на друштвеним мрежама у неверици опраштају од бубњара и композитора Драгољуба Ђуричића који је јуче преминуо од последица корона вируса.

Чланови београдске рок групе Ван Гогх на својој Фесбук страници написали су: “Последње збогом драгом брату Драгољубу, Великом Уметнику, Великом Бубњару, а пре свега Великом Човеку!

Била је част делити бину и комшилук, прозор у прозор са тобом.

Путуј с миром, племенити Диве! Хвала за све! Памтићемо те заувек!

Воле те Ван Гог Ђуле, Срба и Драган!”. Музичар Кики Лесендрић је такође на Фејсбуку са својом култном групом Пилоти евоцирао успомене кроз сарадњу са чувеним бубњарем.

“Свирао си са нама кад смо почињали 1981. године.

Свирао си са нама кад смо се поново вратили 2008. године.

Недостајаћеш нам, Драгољубе.

Надамо се да ће ова црна листа да се заврши, ово нема смисла више”, потресен је био Лесендрић.

Филмска и телевизијска редитељка Јелена Бајић Јочић кратко се огласила: “Тужно … болно … докле више …”.

Македонска поп певачица Калиопи је исписала - “Збогом још једној великој души…“.

Позориште Атеље 212 опростило се од свог бившег уметничког сарадника који је компоновао музику за неколико представа тог театра.

“Музичка и позоришна сцена остала је без још једног великана.

Чувени бубњар Драгољуб Ђуричић преминуо је у 69. години”, написали су из театра.

А онда следе његове речи као истакнут цитат: “Кад се осврнеш онако, летимице изгледа као да треба нешто ново да почнем, као да је неколико дана прошло, али када се сјетим гђе и шта… Е тада је то цијели један живот!

Мијењао бих доста тога, мислим да сам се другима доста давао, а тада сам себе највише губио… Али и то сам ја, свачији".

Драгољуб Ђуричић је компоновао музику за представе Атељеа 212 - “Полицајци” Славомира Мрожека у режији Даријана Михајловића (1996),“Арт” Јасмине Резе у режији Алисе Стојановић (1997) и “Брачна игра” Едварда Олбија у режији Иване Ђилас (1998).

“Јао људи. Ово није истина. Спалићу се. Много сам волео Драгољуба", навео је Иван М. Лалић, директор и оснивач фестивала Миксер, драмски писац и сценариста наводећи да су се интензивно дружили у једном периоду живота.

Песму на Ју тјуб каналу “Prayer” од музичара Кита Џерета окачио је џез пијаниста Васил Хаџиманов са поруком: “За све пријатеље музичаре који више нису са нама. Драгољубе, почивај у миру”.

Кристина Ковач је исписала Фејсбук налогу: “Немам речи. Драгољуб, један човек тако пун живота и топлине, увек насмејан, причљив, увек тако свој. За мене је заувек постао симбол слободе и бунта када смо делили плочнике Београда у шетњама и када је својим непресушним ентузијазмом, правдољубивошћу и сопственом иницијативом, давао ритам хиљадама младих и старих корака, у борби за правду”.

Онда је додала: “Његов ритам, његова енергија, његов осмех - то су ствари које не могу да умру.

Драгољубе, ударај нам ритам тамо одозгоре, чућемо и чуваћемо ођеке твојих бубњева, слободе коју су одувек обећавали, у својим срцима заувек”.

Глумица и продуценткиња Бојана Маљевић објавила је видео запис на Фејсбуку где се види велики музичар како на Росама има краћу свирку са својим млађим колегама бубњарима, пун живота, енергије, елана.

Бојанин текст је записан и стоји уз видео клип: “Драгољуб. Ђуричић. У кафани, у позоришту, у парку, на протестима, на улици, на концертима, на Ташу и на Росама... увек насмејан”.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести