Отворен овогодишњи конкурс за Награду „Милан Младеновић“

БЕОГРАД: Конкурс за трећу награду „Милан Младеновић“ за најбољу песму са простора бивше Југославије, под слоганом „Пријави своју ствар“, отворен је од данас до 30. јуна, саопштено је из Задужбине Милана Младеновића, која је покровитељ награде.
milan mladenovic youtube
Фото: Youtube Printscreen

Милан Младеновић је био југословенски композитор, гитариста, аутор текстова, лидер и певач култне рок групе „Екатарина Велика", касније „ЕКВ", део Новог таласа у музици и један од кључних имена за настанак антологијског бенда „Шарло Акробата".

Награда, која се додељује на рођендан великог рок музичара - 21. септембра, установљена је са циљем подстицања музичког стваралаштва које одликују вредности својствене самом уметнику чије име она носи.

О победничкој песми ове године одлучује регионални жири у чијем су саставу Дамир Урбан и Зоран Стајчић (Хрватска), Кирил Џајковски (Северна Македонија), Катарина Епштајн (Србија), као и сам бивши члан ЕКВ-а, Иван Феце Фирчи.

Право да конкуришу за награду Задужбине Милана Младеновића имају аутори из свих земаља бивше Југославије, са песмом чији је текст на неком од језика са територије бивших југословенских република, укључујући и језике мањина.

Аутор или група аутора могу пријавити само једну песму, и то најкасније до 30. јуна у поноћ, путем формулара доступном на веб сајту Задужбине.

Стручни жири ће најпре на промотивној компилацији у продукцији Задужбине објавити 12 финалиста конкурса, а победници овогодишњег признања биће награђени и новчано са 2.000 евра.

Први добитник награде „Милан Младеновић“ била је алтернативна електро рок група „Артан Лили“ 2019. године, а други лауреат, у пандемијској сезони, био је састав „Драм“ (2020).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести