Отворен позив за пријаве на Летњу џез академију

Летња џез академија Нови Сад - Дортмунд, осма по реду, биће одржана од 14. до 21. јула, а часови ће и ове године бити држани у Музичкој школи „Исидор Бајић”.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Пројекат је, подсетимо, плод сарадње Културног центра Новог Сада и музичара из Дортмунда, а како је најавила уредница у КЦНС Весна Каћански, ове ће године са младим џезерима радити контрабасиста Федор Рушкуц, трубач Клаус Хајман, басиста Игор Молнар, бубњар Мирослав Карловић, тромбониста Немања Златарев, пијаниста Грегори Гејнор, гитариста Вања Кеврешан и певачица Диан Пративи. Спиритус-мовенс је и даље чувени саксофониста и бенд-лидер Уве Плат, професор на Џез академији “Глен Бушман” у Дортмунду и доцент на конзерваторијуму “Феликс Менделсон Бартолди” у Лајпцигу.

Сарадња између КЦНС и дортмундског Културбироа траје више од деценије, а Летња џез академија је ту везу само учврстила и подигла на виши ниво, чему је умногоме допринео и сам Плат, који је и раније био омиљени предавач на радионицама организованим у оквиру Новосадског џез фестивала. При томе је од самог почетка постојала континуирана размена џез музичара из Дортмунда и Новог Сада, што ће се наставити и у наредним годинама, јер не само што се на тај начин учвршћују и проширују односи два града, него је и Академија прерасла у један од оних пројеката који имају велику тежину у реализацији програма Нови Сад - Европске престонице културе за 2021. годину.

По речима једног од предавача Федора Рушкуца, и ове ће године полазници практично бити подељени, спрам нивоа знања, у више категорија и ансамбала, од почетног до оног, условно говорећи, полупрофесионалног, како би сви добили исту прилику да напредују и на теоријском плану, али и кроз „клинике” за појединачне инструменте. Пријаве за учешће у раду Летње џез академије могу се преузети на сајту Културног центра Новог Сада (www.kcns.org.rs) и примаће се буквално до 13. јула. По речима Весне Каћански, као и ранијих година биће одржан завршни концерт професора и полазника, који ће бити прилика да се сагледа шта се урадило за тих дана трајања Академије. У плану је и још неколико пратећих музичких програма, а на крају неће изостатио ни сад већ традиционални џем сешн.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести