Отворена изложба о ЈУ групи поводом концерта 10. септембра

БЕОГРАД: Дружење са дуговечним југословенским и српским рок бендом “ЈУ група” уочи концерта 10. септембра на стадиону Ташмајдан, као и отварање изложбе "Више од 50 година чистог рокенрола" уприличено је у клубу у центру Београда.
j
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

На сусрету са медијима били су чланови бенда браца Жика и Драги Јелић, као и Петар Јелић.

Жика Јелић се присетио свих фотографија у колажном формату које осликавају њихову богату каријеру некад и сад кроз скоро 52 године трајања.

Он је напоменуо да су имали прве свирке као састав "Џентлмени" из кога ће настати "ЈУ група", те да је импресиониран свим фотографима који су их пратили на концертима и ван музичких позорница.

Жика је истакао да им је у последње време главни званични фотограф Вуд, који је приредио и изложбу посвећену њима под називом "Погледи са шанка" 2020. године баш наменски за њихов јубилеј од пет деценија настанка.

Овом приликом, први пут је приказан трејлер за будући дугометражни документарни филм о ЈУ групи који режира Дарко Лунгулов, где се види да је бенд услед више силе имао и једну паузу у раду од 1981. до 1987. године.

Редитељ се обратио путем видео поруке на великом платну, и открио да тренутно има корона вирус, те да му је жао што је спречен да присуствује догађају уживо.

Лунгулов је изјавио да је снимање филма почело још 2015. године и да се студиозно настављало кроз снимке на лицу места њихових многих концерата и наступа на фестивалима, као што се види у трејлеру, на Бир фесту.

Последњи кадрови ће бити снимљени на концерту 10. септембра. Премијера се очекује током наредне, 2023. године. Спровели смо фондацију за прикупљање средстава за завршетак филма, упућену фановима, да нам помогну колико могу да наша ЈУ Група добије свој документарац након седам година од почетка снимања. Кажем "наша", јер сви у Југославији доживљавамо "ЈУ групу" као да је наша, свако понаособ тако мисли. Биће ово епски документарни филм о епској групи, истакао је видео поруком режисер Дарко Лунгулов, познат по два играна остварења "Тамо и овде" (2009) и "Споменик Мајклу Џексону" (2014).

Познати музички новинар, рок публициста Петар Пеца Поповић подсетио је на историјат настанка ЈУ групе када је тадашњи диск џокеј и радио водитељ Зоран Модли средином новембра 1969. године угостио Жику Јелића који је објавио да спрема нови бенд.

Поповић је открио да је то тада било невероватно да неко са својих 28 година формира групу.

ЈУ група је онда званично настала 29. новембра 1970. године, када је њихов концерт организовао такође споменути Зоран Модли који је осмислио тада и јавни конкурс да се бенду додели и адекватно име.

Сећам се да ми је Жика једном рекао - слабо нам иде, ове недеље свирамо само пет пута. Ето какви су они одувек били, то ретко ко може данас. Они су имали од 200 до 250 концерата годишње. Тај патент толике количине наступа су наследили касније и: "Бијело дугме", "Рибља чорба", "Азра", "Парни ваљак", "Бајага и инструктори", анализирао је Пеца Поповић.

Он је оценио да данас бендови знатно мање свирају, ни приближно тој цифри и подвукао да је веома важна километража у каријерама музичара, а да је ЈУ група за пет деценија прешла барем 120 000 километара.

Никада нису изашли лоше расположени, нису никад могли да преваре публику, нису правили разлику да ли свирају у неком селу или великом граду или огромним фестивалима. Увек су давали свој максимум као најдуговечнија група на овим просторима. Да би био најбољи и дуго трајао, можеш бити само овакав као ЈУ Група и никако другачије, све остало је само ПР и фолирање, закључио је Петар Пеца Поповић.

Реткост је данас у Србији да један рок бенд доживи више од 50 година успешне каријере, и многи за њих кажу да су домаћи “Ролинг стоунси”, који су освајали читав регион и даље.

Што се тиче великог концерта на Ташмајдану 10. септембра, припремили су велики списак домаћих и регионалних гостију који ће са њима певати и свирати на позорници, неки су били вечерас као подршка - Дејан Цукић, Никола Чутурило Чутура.

Такође, од познатих били су присутни - рок новинар Петар Јањатовић, фотограф Небојша Бабић, музичари Иван Станковић (бас гитариста "Рибље чорбе" и хард рок бенда "Орвел69"), Иван Феце Фирчи (бубњар, ЕКВ).

Дуговечна ЈУ група објавила је 12 студијских албума претежно за дискографске куће “Југотон” и “ПГП РТС”, а свирали су на свим могућим концертним просторима дуж целе бивше Југославије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести