"Oxymore", нови албум Жан Мишел Жара излази 22. октобру

ПАРИЗ: Жан Мишел Жар је најавио излазак новог албума Oxymore који ће се у продаји наћи 22. октобра, најавили су продуценти.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Сада је већ познато да ће сваку песму на будућем албуму пратити бар један ремикс у креацији различитих извођача, међу њима су и Брајан Ино (Бриан Ено), Нина Кревиц (Нина Кравитз), Армин Ван Бурен (Армин Ван Буурен), док ће први сингл, Бруталисм, пратити неколико ремикса, а први је урадио Мартин Гор ( Мартин Горе/Депеће Моде).

Још од албума "Елецтроница" постоји обострана жеља за сарадњом између Жара и Гора, која се на крају успешно остварила тек сада.

"Након сарадње са Винсом (Vince Clarck, Депеће Моде, Yazoo, Erasrure) замолио сам га да пита Мартина (Горе) да ли би био заинтересован за сарадњу. Мартин је одмах прихватио, али нам се термини нису поклопили јер је он тада радио на новом албуму Дипеш Мод (2015).Остала је нада да ћемо сарађивати у будућности" изјавио је тада Жар и био у праву,

"Бруталисм" је сингл који је најавио будући албум, бесрамни техно бенгер који се сада већ врти у иконичном берлинском клубу, Berghain, који се сматра храмом тог музичког Жанра.У питању је дефинитивно тежа техно нумера, јер ми је намера била да створим апокалиптичну атмосферу, као неку врсту великог праска техна који мора почети са експлозијом", објашњава Жар.

Двадесет други по реду албум Жан Мишел Жара је омаж преминулом француском композитору и култној фигури у класичној и електронској музици, Пјеру Анрију са којим је жар намеравао да сарађује на једном од својих прошлих албума.

Током студија, као члан покрета Groupe de Recherche Mysicales (ГРМ), Жар је истицао баш Анрија као свог највећег узора.

Након Анријеве смрти (2017) његова удивица је Жару дала дозволу да користи неке од Пјерових материјала који су били намењени сарадњи на будућем Жаровом албуму.

На тај начин "Oxymore" је замишљен као музичко путовање где звуцу Пјера Анрија ступају у интеракцију са жаровим светом, напред-назад између аналогних и дигиталних звукова.

Још једна инспирација албуму "Oxymore" је француски уметнички покрет "musique concrete", који је креирао посебан жанр који користи снимљене звукове као основну сировину за стварање композиције.

Овај покрет је настао четрдесетих година прошлог века и наставио је да се развија и мења начин на који се музика продуцира.

Жар га наново осмишљава уз помоћ алата данашњице.

"Oxymore" је замишљен као студиозно музичко дело које ће бити представљено у вишеканалној и 3Д бинауралној верзији, што је револуционарни начин на који се музика компонује, миксује и снима, где се звуци и текстуре налазе свуда у простору од 360 степени, како би се креирало визуелно и звучно искуство у виртуелној реалности, које се може пратити кроз ВР свет, Oxyville, визуелном пратиоцу музичког албума.

"Oxymor" је у ствари прво комерцијално издање овог типа који подиже будућност музичког аудио снимка на потпуно нови ниво у коме се ауторска електронска композиција приказује у оквиру система свеобухватног медија (имерзивни медиј), односно кинематографског видеа у 360 степени у систему виртуелне реалности (ВР)

"Oxyville" је име виртуелног музичког града, а идеја ми је да у будуће позивам друге уметнике да буду његови становници, да креирају различите догађаје и мастерклас предавања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести