Паркер, Мареј, Марли, Вучковић, Стефановски на Нишвилу

БЕОГРАД: Масео Паркер, Фајв Биг Бендс Самит, Дејвид Мареј, Малина Моyе, Јо Мерса Марли, Сеун Кути, Лери Вучковић, Влатко Стефановски...само су неки од сјајних протагониста програма Нишвиле Џез Фестивала који ће се одржати од 2. до 11. августа у Нишу, најавили су организатори на данашњој конференцији за медије у Културном центру Београда. 
Nisvil festval/ Tanjug
Фото: Tanjug

Иван Благојевић, директор фестивала каже да ће се у Нишу у 10 дана фестивала представити 1000 уметника на 20 позорница уз пратеће програме који обухватају позоришну и филмску продукцију 

"Никада нисмо били у тежој финансијској ситуацији. Нама је потребан дипло већи буџет него што је то данас случај да не би ово издање фестивала било лабудова песма. Комерцијални фестивали имају бољу финансијску подршку и да није било средстава Града Ниша тешко да би уопште имали прилику да уживамо у фестивалу" казао је Благојевић и додао је Министарство културе и информисања повећало издвајања за Нишвил фестивал, али да је све то још веома далеко од подршке једном од 10 најзначајњих европских фестивала, како је Нишвил оценио лондонски Гардијан. 

Све почиње 2. августа премијером представе "Како вам драго" у продукцији Народног позоришта из Ниша, Крушвачког позоришта и Нишвил фондације, а у режији Никите Миловејевића, најавио је Благојевић.

"Том премијером биће отворен Јаж Тхеатре Фестивал у чијем програму су се између осталог нашле и ''Жене из Троје'' Небојше Брадића, као и перформанс ''Нимало смешне'' авангардног ''Лудицо - новог циркуса'' из Србије", рекао је Благојевић и додао да ће 104 филма бити приказано у програму фестивала Нишвил Мувие Самит. 

Најавио је и српску премијеру филма "Павароти" у режији Рона Хауарда. 

"Да бисмо употпунили ту премијеру филма позвали смо три тенора из Бугарске. Алекандер Баранов, Вешелин Ваћев и Борис Луков чине тај трио тенора који ће наступити у Нишу", казао је Благојевић 

У главном, музичком делу фестивала по његовим речима публика ће се сусрести са атракцијом за Гинисову књигу рекорда на отварању Нишвила. 

"Фиве Биг Бандс Сумит програм фестивала чини посебну музичку атракцију за све који буду присуствовали отварању фестивала. Пет Биг Бендова поставиће незванични светски рекорд изводећи заједно поклон композицију ''Нишвиле Јубилатион'' Душана Гојковића. заједно ће наступити бендови из Ниша, Буенос Аиреса, Благоевграда, Чаковеца и интернационални тридесеточлани оркестар састављен од српских, италијанских и албанских мужицара", казао је Благојевић. 

Додао је да é с њима свирати и прослављени пијаниста Лари Вучковић, овогодишњи добитник награде Нишвила за животно дело, гитариста Сандро Зерафа и познати италијански саксофониста Енцо Фавата. 

За њега нема дилеме да ће се међу најпосећенијим концертима на предстојећем Нишвилу наћи и наступ култног америчког соул-јаж саксофонисте Мацео Паркера, који ће пред Нишлије изаћи са својим саставом. 

"Радујемо се што смо у прилици да угостимо такве изузетне музичаре као што је Мацео Паркер, али и саксофониста Давид Мурраy који ће свирати са Лyдиан Соунд оркестром, или леворука америчка гитаристкиња, певачица и композиторка Малина Моyе. У Ниш долази и унук прослављеног Боба Марлија, Џозеф "Џо Мерса" Марли", казао је Благојевић. 

Велико интересовање, како је казао, постоји и за наступ Сеуна Кутија, најмлађег сина глобално признатог уметника Фела Кутија, али и за концерт славног гитаристе Влатка Стефановског. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести