Пијаниста Ненад Ивовић са Јејла у мају у Београду

ЊУЈОРК: Српски пијаниста Ненад Ивовић, музички сарадник на престижном Универзитету Јејл у САД, наступиће у мају на сцени београдског Коларца.
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

Ивовић је са 19 година дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду као студент генерације, завршио мастер студије у Тел Авиву и потом магистрирао на Јејл Универзитету.

Он ускоро пуни 27 година и радује се повратку у Београд, где ће у мају свирати дела Шуберта и Брамса на концерту у коларцу.
Ивовић за Танјуг говори о околностима које су га одвеле у Америку, омиљеним композиторима, значајним местима где је свирао, раду са вансеријски талентованим студентима...

Искуство наступа на важним светским музичким сценама у Израелу, Француској, Холандији, САД и Египту даје ми пуно самопоуздања пред сваки концерт, али ипак највећу одговорност осећам пред долазак у Београд. Увек ми је најважније да у Београду свирам одлично, казао је Ивовић.

Млади пијаниста напомиње да га је у САД одвела жеља за усавршавањем и упијањем знања од врхунских професора данашњег доба.

Многи од тих професора су наследници музичких великана с почетка и средине 20. века. Сваког лета, у последњих десет година, део сам пијанистичких фестивала где долазе познати професори и пијанисти из целог света. У непосредним контактима са њима, мењао сам много свој приступ музици и њеном разумевању као и усавршавању технике. Увод у мој одлазак у Америку је такође било и моје школовање на Тел Авив Универзитету код добро познатог професора Емануела Красовског, који је докторирао на Џулијарду, казао је Ивовић.

После неколико наступа у иностранству, светска критика је Ивовићево музицирање називала посебним сензибилитетом на клавиру.

За њега нема дилеме да је специјална боја звука његовог музицирања испровоцирала одличне критике у свету.

Та боја звука представља сублимацију мог досадашњег школовања и моје потребе за јединственом интерпретацијом. Увек тежим реконструкцији оригиналне идеје дела и трудим се да у сваки том опленим личним сезнибилитетом, казао је Ивовић.

Како каже, у последње време се највише бави делима Шуберта и Брамса.

Њихова дела ме одмах привуку и дају посебан елан за детаљно истраживање композиција.У мају наступам на Коларцу и управо ћу концерт започети Шубертовим Импромптијем. На програму ће такође бити и Брамсова друга соната за чело и клавир, каже Ивовић.

У плановима за будућност осим концертних активности Ивовић пре свега види даље усавршавање у САД.

Две школске године сам ангажован као музички сарадник на Јејлу. Проширујем и комплетирам своје знање, читајући и свирајући многобројну музичку литературу за камерну музику. Свакодневни рад са вансеријски талентованим студентима, али и професорима као што су Борис Берман, Пол Воткинс, Ани Кавафиан, пружају ми невероватно искуство, каже Ивовић и и додаје да су му у плану и докторске студије на Универзитету Јејл у У САД.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести