Почела је још једна летња џез академија Дортмунд – Нови Сад

НОВИ САД: Културни цетар Новог Сада саопштио је да је девети пут за редом почела “Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд”. Дружење, учење, музицирање џезера различитих узраста трајаће до 20. јула, а до тада ће новосадска публика имати прилику да ужива у низ концерата.
dzez
Фото: kcns.org.rs

И овогодишњи програм “Летње џез академије Нови Сад - Дортмунд” води саксофониста и предавач из Дортмунда, Уве Плат, заједно с професорским тимом из Србије и иностранства који чине: Клаус Хајман (труба), Вања Кеврешан (гитара), Грегори Гејнор (клавир), Ситара Шиманиак (глас), Федор Рушкуц (контрабас), Игор Молнар (електрични бас), Немања Златарев (тромбон) и Мирослав Карловић (бубњеви). Плат је рекао да ће у програму овогодишњег издања новина бити формирање ансамбла у част титуле омладинске престонице Европе за 2019. годину, чији је носилац Нови Сад.

Директна сарадња Културног центра Новог Сада с џез уметницима из Дортмунда траје већ 16 година, а започела је гостовањем Биг бенда Џез академије “Глен Бушман” на Новосадском џез фестивалу. “Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд” настала је и као потреба младих музичара из Новог Сада, yез музичара уопште, да проширују своје знање и умеће. Свих ових година, осим што се учи и свира џез, склапају се пријатељства, те настају идеје о заједничким пројектима.


Свако вече концерт

Концерти полазника и професора “Летње џез академије Нови Сад - Дортмунд” почеће вечерас. На броду “Цепелин” у 20.30 сати, наступиће мешовити састав у такозваном џем сешн-у.

На истом месту и у исто време, коцерт ће бити поновљен и сутра, док ће у петак, 19. јула, у Галерији “ИТД Радошевић” на Петроварадинској тврђави, у 21 сат, наступити квинтет Милене Јанчурић.

Завршни концерт полазника и професора заказан је за суботу, 20. јула, у клубу “Трибина младих” Културног центра Новог Сада, с почетком у 20 сати.


На отварању програма, у клубу “Трибина младих” Културног центра Новог Сада, протеклог викенда, више од 60 полазника из Новог Сада, Београда, Сомбора, Суботице, Зрењанина, Пожаревца и Краљева, али и из иностранства – Сплита и Будимпеште, као и десет музичара из Дортмунда, поздравила је уредница музичког програма Културног центра Новог Сада Весна Каћански, пожелевши им пуно среће и успеха у раду, али и изразивши задовољство што су градови побратими Нови Сад и Дортмунд омогућили да се Летња џез академија одржи и девети пут.

У реализацију овог пројекта укључена је и Музичка школа “Исидор Бајић”.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести