Почела продаја карата за предстојећи Номус

НОВИ САД: Почела је продаја карата за 13 концерата Новосадских музичких свечаности, које ће бити одржане од 19. до 29. априла, у Синагоги, Градској кући и Српском народном позоришту.
nomus
Фото: Kvartet "Kelemen" iz Mađarske

Вредност традиције, нове тенденције и ексклузивитет садржаја неке су од најупечатљивијих црта овогодишњег издања Номуса, као и оријентисаност на младе звезде, како наше, тако и оне с међународне уметничке сцене, најављује организатор Номуса Музичка омладина Новог Сада.

Фестивал ће отворити Београдска филхармонија, под управом славног маестра Данијела Рајскина, са солистом на клавиру Александром Гавриљуком из Украјине, а затвориће га светске звезде барокног и класичарског репертоара - сопранисткиња Роберта Инверници и ансамбл под називом Академија „Херманс“ из Италије.

Богатство оркестарског музицирања допуниће и подмладак, оркестар “ЛГТ јанг солоистс”, који окупља најдаровитије извођаче од 12 до 23 године, из преко петнаест земаља света. Наступиће и Војвођански симфонијски оркестар са солистима: квартетом саксофона “Сигнум” из Немачке, хрватским пијанистом Матијом Дедићем и британским диригентом  Тимотијем Редмондом.

Фестивал ће, како додаје организатор, угостити и флаутисткињу Ирену Графенауер и кларинетисту Мату Бекавца, који се налазе на самом врху светске листе извођача на својим инструментима, а свираће са угледним Квартетом Академије „Кронберг“ из Немачке.

Квартет “Келемен” чувеног виолинисте Барнабаша Келемена, победника Међународног виолинског конкурса у Индијанополису 2002, биће на подијуму и са нашим угледним пијанистом Александром Маџарем.

Овогодишњи Номус употпуниће и наступи састава “НС чејмбер ансамбл”, који окупља неке од наших најбољих дувача и гудача, дуа који чине пијанисткиња Биљана Горуновић и виолиниста Мирослав Павловић, и фестивалског квартета са нашим угледним уметницима и педагозима: кларинетистом Александром Тасићем и пијанисткињом Ритом Кинком.

У оквиру пројекта „Грађење мостова“ чувеног пијанисте Андраша Шифа, нашој публици ће се представити током исте вечери двојица, према избору поменутог славног уметника, најдаровитијих пијаниста за прошлу сезону.

И два нешто другачија, некласична програма, обогатиће овај Номус. Један ће уприличити врхунски француски уметник Жил Апап са ансамблом „Медуотеран“, познат по виртуозитету и јединственим комбинацијама класике, yеза и музике народа света, а други доводи хрватски ансамбл удараљки “Судар перкашн”, са програмом “Оксижен”. Овај програм се састоји од низа композиција француског великана Жана Мишела Жара, у посебним верзијама за ударачки ансамбл, напомињу у Музичкој омладини Новог Сада.

Улазнице за Номус 2018. стају од 500 до 1.500 динара за појединачне концерте. За програме у Синагоги и Градској кући карте се продају у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел.021/452-344), радним данима од 8 до 14 сати, као и онлајн на њиховом сајту: www.muzickaomladina.org. Карте за концерте који се одржавају у Српском народном позоришту (Позоришни трг 1, тел. 021/520-091), продају се на њиховој благајни.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести