Почиње 14. Војвођански фестивал гитаре

Заједничким концертом двоје наших солиста млађе генерације, Еме Капор и Вука Драгићевића у Музеју Војводине, вечерас (четвртак) у 19 часова биће отворен програм овогодишњег, 14. Војвођанског фестивала гитаре, који организује Асоцијација гитариста Војводине.
e
Фото: pixabay.com

Као и претходних година, новосадска гитаристичка фешта ће обухватити концертне наступе, семинаре и мајсторске курсеве истакнутих педагога, као и традиционално Међународно гитаристичко такмичење „Др Јован Јовичић“, које ће ове године, због познатих ограничавајућих околности тренутне пандемије, бити одржано онлајн.

На вечерашњем концерту у Музеју Војводине новосадска публика ће имати прилике да се упозна са извођачким дометима младе београдске гитаристкиње Еме Капор, студенткиње Музичке академије у Келну у класи професора Хуберта Кепела, која је већ стекла завидну међународну репутацију, освојивши низ првих награда на музичким такмичењима широм Европе. На свом вечерашњем наступу Ема Капор ће свирати композиције Ј. С. Баха, Ђулија Регондија и Александра Тансмана. У сали Музеја Војводине наступиће такође и млади гитариста Вук Драгићевић из Београда, тренутно студент мастер студија на ФМУ у класи професора Срђана Тошића, који је такође до сада освојио низ награда на значајним музичким тамичењима. Програм његовог  реситала садржи композиције Баха, Душана Богдановића и Паула Белинатија.

Такмичарски део фестивала трајаће до краја новембра, а на њему ће учествовати млади гитаристи из Србије и других земаља региона. Учесници ће према пропозицијама такмичења организаторима слати видео снимке својих извођења конкурсног програма, на основу којих ће стручни жири оценити такмичаре и прогласити победнике. У наставку фестивала за наредни месец најављен је још концерт Душана Пролеа и Слободана Миливојевића у Културној станици „Еђшег“, док ће уобичајени концерт победника Такмичења „Др Јован Јовичић“  ове године на жалост изостати.

Одржавање овог фестивала подржали су Управа за културу Града Новог Сада и Покрајински секретаријат за културу.

Б. Х.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести