Почиње други Фестивал камерне музике у Новом Саду

Други Фестивал камерне музике биће свечано отворен у понедељак у 20.21 час програмом „Оскар у Новом Саду“, који ће бити приређен у Галерији Матице српске.
r
Фото: pixabay.com

Дела познатих композитора филмске музике Мориконеа и Роте, као и Сангенитија, Бацалова, Пиованија, Пјацоле и Моузанара, изводиће Калед Моузанар, клавир, (Либан), Марио Стефано Пиетродарки, бандонеон, (Италија), Ђанлука Марцинó, клавир, диригент, (Италија), и фестивалски гудачки квинтет у којем су: Владимир Ћуковић, виолина, Бојан Глушица, виолина, Борис Брезовац, виола, Марко Милетић, виолончело и Милан Миланов, контрабас.

Наредних дана, до 15. септембра, на овом фестивалу у организацији Новосадског дувачког квинтета, очекују нас концерти на којима ћемо слушати музику готово свих епоха, почев од барокне, па до филмске, којом је фестивал почео. Тако „Млади таленти“ наступају у уторак у Градској кући у Новом Саду. Биће то концерт најбољих камерних састава у Србији, победника такмичења из камерне музике у Србији и иностранству (трија “Артистико”, “Аморозо”, “Риформд” и “Капричо”). На програму ће бити дела Кираља, Ибера, Пуцихара, Брамса, Росинија, Арнолда и Мартинуа. Улаз на овај концерт је бесплатан.

Новосадски дувачки квинтет, под називом “Сакстет”, наступа 12.септембра у Галерији Матице српске. Чланови су: Ксенија Мијатовић Кором, флаута, Вероника Антуновић Марић, обоа, Кристијан Борош, кларинет, Горан Маринковић, фагот, Мирко Марић, хорна и Гаетано ди Бако, саксофон (Италија). На програму су дела Милхауда, Томасија, Еyћеннеа.

Ансамбл „Њу тринити барок“ приређује Вече барокне музике 13. септембра, у Градској кући у Новом Саду. Овај ансамбл свираће на историјским инструментима дела Персла и Хендла. На концерту наступају: Радослава Воргић, сопран, Драгана Поповић, мецосопран, Каролина Батер, блок и траверзо флаута, Срђан Станић, барокно виолончело, и Предраг Госта, чембало, оргуље и уметничко вођство.

„The Best of Novi Sad“ назив је концерта који ће бити одржан на крају фестивала 15. септембра у Галерији Матице српске. Наступиће: Гудачки квартет ТАЈЈ (Александра Крчмар Ћулибрк, виолина, Јованка Мазалица, виолина, Јелена Филиповић, виола, Тимеа Калмар, виолончело) и пијанисткиња Рита Кинка. На програму су дела Дебисија и Франка.

Оснивање овог фестивала су пре годину дана иницирале новосадске уметнице Ксенија Мијатовић Кором и Вероника Антуновић Марић, у сарадњи са истакнутим италијанским диригентом Ђанлуком Марћаном. Неговање заједничког музицирања, као и представљање камерних састава који функционишу као целина дужи низ година, подржавају основну мисију фестивала. Тако ће Нови Сад и ове године, током трајања Фестивала камерне музике, бити регионални, али и европски центар промоције овог жанра уметничке музике, како подсећају организатори.

Сви концерти почињу у 20.21 час. Улазнице за концерте се продају у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 8 до 14 часова, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања. Карте стају од 500 до 800 динара, а студенти, ђаци и пензионери имају попуст од 50 одсто на редовне цене.

Фестивал камерне музике одржава се под генералним покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама. Манифестацију је подржало и Градско веће за културу у Новом Саду и Италијански инстутут за културу у Београду. 

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести