Почиње НЕО фестивал, некласични фестивал класичне музике

НОВИ САД: Трећи Некласични фестивал класичне музике НЕО биће организован од 6. до 24. јуна на више локација у Новом Саду. 
d
Фото: pixabay.com

"Желимо да анимирамо публику озвучавањем различитих, старих и нових простора, отворених, као што су Плато католичке цркве, Салетла у Дунавском парку, Салаш 137, и затворених, попут Свечане сале Градске куће, Синагоге, Цркве имена Маријиног (Катедрала), Студија М и Културне станице Свилара", казао је уметнички директор Фестивала Марко Милетић.

На овогодишњем програму НЕО фестивала представиће се прослављени уметници из земље и иностранства, два реномирана оркестра, камерни састави, хорови, млади таленти. 

Осим музичког, публика неће бити ускраћена за визуелни доживљај, јер су се организатори потрудили да овогодишњи концерти буду испраћени адекватним светлносним и видео пројекцијма.

Класична музика је темељ овог фестивала, али ће овогодишњи НЕО биће испуњен и звуцима севдалинке у једном другачијем аранжману. 

Највеће интересовање код публике привукло је музичко-драмско дело "Прича о војнику", које доносе наш познати глумац Зијах Соколовић и музичари Мате Бекавац (кларинет), Вил Хаген (виолина), Пер Рундберг (клавир).

"Ово је прича о камелеонским образима људске душе и проклетству жеља, које нас воде кроз живот. Враћајући се кући из фронта војник сусреће врага и са њиме склапа посао. Своју виолину (једину срећу) мења за свемогућу књигу (која би га требала довести до богаства и неизмерне среће ). Жеље му се испуњавају, војник постаје богат и утицајан. Међутим сво то изобиље и моћ му не доноси истиниту срећу и унутрашње задовољство", казао је кларинетиста Мате Бекавац.

Са више од 100 учесника из земље и иностранства, константним обогаћивањем музичког и сценског репертоара, НЕО постаје један од највећих фестивала класичне музике у региону, а уједно и део културне традиције Новог Сада. 

НЕО Фестивал биће реализован у оквиру "Тврђаве мира" , програма фондације "Нови САД 2021- Европска престоница културе". 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести