Почиње новосадско музичко лето

Стигло је време за традиционалну манифестацију „Новосадско музичко лето“ Музичке омладине Новог Сада, која ће почети сутра првим од четири концерта, припремљеним да верној публици понуде музичко освежење у врућим данима, и испуне њихова очекивања.
muzika nastup scena mikrofon pixabay
Фото: pixabay.com

Звуци танга и џез мелодија испуниће сутра у 21 час простор Синагоге, на концерту „Танго џез квартета“ из Аргентине, који ће извести програм под називом „Историја танга“.

- Програм „Историја танга” је очаравајуће музичко путовање – од мелодија најстаријег традиционалног танга до иновативних Пјацолиних композиција, а све то у јединственој комбинацији с џез елементима. Јер, „Танго џез квартет“ користи хармоније и импровизацију џеза и вешто их преплиће с мелодијама и ритмовима танга – кажу организатори, додајући да је овај квартет диван и креативан судар аргентинског танга и џез корена.

Ансамбл је основан 2009. у Буенос Ајресу, на иницијативу вође ансамбла, саксофонисте Густава Фирмениха. Квартет је до сада остварио 10 албума и 25 међународних турнеја, наступајући у престижним џез клубовима, као и на бројним музичким фестивалима широм Европе, САД, Кине, Русије, Јужне Америке и Африке. Састав ради и на продукцији музичких филмова.

Чланови „Танго џез квартета“ су: Мартин Рао де Вита, електрични бас, Сантјаго Виљалба, клавир,  Маурисио Паскуљи, бубњеви, и Густаво Фирмених, кларинет, и тенор саксофон.

Два дана касније, 19. августа у Синагоги, следи концерт Маје Милинковић, познате и под именом Фадолинка. Овог пута публици ће бити препоручена комбинација севдаха и фадо музике. Ласкави назив „босанска Амалија Родригез“, Маја Милинковић, рођена Сарајка, која данас живи у Португалу, покушаће да оправда и на овом концерту под називом „Кафтан душе“, изводећи композиције и ове познате фадо певачице.

Женска енергија биће на делу 25. августа, за када је најављен концерт „Даме певају поп“. Уз пратњу Новосадског биг бенда, под диригентским вођством Федора Вртачника, са сцене Српског народног позоришта чуће се вокали Маје Сар из Сарајева, Јане Шуштерчич из Љубљане и Бојане Стаменов из Београда. Оне ће изводити хитове Стивија Вондера, Елтона Џона, Арете Френклин, Ерика Клептона, Принца, као и великана домаће поп сцене.

Из Хрватске 26. августа стиже дуо Хојсак и Новосел, необичан спој контрабасисте и гитаристе. Они су осмислили наступ „Гудалом против трзалице“, којим ће у Синагоги бити завршено овогодишње „Новосадско музичко лето“.

Улазнице се купују у Музичкој омладини Новог Сада, или пре почетка концерта на улазу у Синагогу, осим за „Даме певају поп“, за које ће моћи да се набаве на благајни СНП-а од 22. августа.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести