Почињу дани барокне музике у Новом Саду

Војвођанско удружење за рану музику најавило је Дане барокне музике у Новом Саду, који почињу данас и трају до 2 октобра, на више локација.
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

Фестивал отвара концерт ансамбла „Њу тринити барок“ у Музичкој школи „Исидор Бајић“, с почетком у 20 часова. Овај ансамбл ће извести програм „Заборављени мајстори барока“, у оквиру којег ће се премијерно у Новом Саду чути вокално-инструменталне композиције мање познатих барокних мајстора, као што су Г. Б. Агнелети, Ј. А. Хасе, Н. Порпора, С. де Бросар и Х. Шуц.

Новосадску барокну академију - четвородневне мајсторске радионице за младе инструменталисте и певаче, који желе да се опробају у извођењу музике старијих епоха, водиће маестро Предраг Госта, заједно са музичарима Аном Торбицом и Меилом Томе Пихлер. Они ће подучавати одабрану групу студената у извођењу ране музике на историјским интрументима, а завршни концерт полазника и ментора биће одржан 17. септембра у подне, у цркви Свете Елизабете на Телепу.

У цркви имена Маријина (Катедрала) 25. септембра концерт ће одржати Зрењанински камерни оркестар, који ће извести „Стабат Матер” Ђованија Батисте Перголезија, и неколико концерата и арија Антонија Вивалдија. Као солисти ће наступити сопранисткиња Радослава Воргић и контратенор Предраг Ђоковић.

У оквиру „Балканског пројекта“, 27 септембра ће у цркви св. Елизабете на Телепу бити приређен концерт на којем ће бити изведени Телеманови париски квартети. Софијски фестивал барокне уметности у Бугарској, београдски Фестивал ране музике и Дани барокне музике у Новом Саду удружени представљају “Балкански пројекат” - први у серији концерата који ће представити уметнике из региона који су посвећени изучавању и извођењу ране музике на историјским инструментима. Наступиће бугарска барокна виолинисткиња Зефира Валова, италијанска виола да гамбисткиња Розита Иполито, траверзо и блок флаутискиња Меила Томе Пихлер и чембалиста Предраг Госта. Овај концерт ће два дана касније бити одржан у Софији.

Португалски ансамбл “О Бандо де Сурунyо” приређује 2 октобра концерт у цркви Свете Елизабете на Телепу, и тиме затворити овогодишњи фестивал. На програму овог концерта биће португалска ренесансна музика.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести