Преминуо фронтмен „Парног ваљка“ Аки Рахимовски

ЗАГРЕБ: Популарни хрватски музичар Аки Рахимовски преминуо је у 67. години, потврдио је за хрватске медије његов менаџер Дамир Осредечки.
a
Фото: Printscreen/Facebook (Parni valjak)

Позлило му је ујутро, завршио је у болници у Новом Месту. Пре сат времена су ми јавили да је преминуо, не знамо још узрок смрти, рекао је за 24 сата.хр Осредечки.

Рахимовски је био оснивач и фронтмен познатог загребачког састава „Парни ваљак“.

 

 

Јањатовић: Певач специфичног стила

Аки Рахимовски је певач који је направио свој аутентични, врло специфичан стил, изјавио је рок публициста Петар Јањатовић, поводом изненадне смрти фронтмена Парног ваљка.

Аутор "Екс Ју рок енциклопедије" је истакао да "има пуно певача, али их нема много који су толико специфични".

Рођен у Нишу, одрастао у Скопљу, направио огромну каријеру у Загребу... Холивудска прича. Неко ко је заиста током свих година направио имиџ фронтмена који пева на специфичан начин, рекао је Јањатовић.

Према његовим речима, Рахимовски је "котрљао слово Р, а да је то у песми било толико шармантно и једва приметно".

Размишљам како би то изгледало да ти као клинац долазиш из Скопља у Загреб и ангажују те афирмисани музичари да станеш на сцену, да промениш нагласак и све, и да то урадиш тако аутентично, рекао је Јањатовић.

Из богате дискографије коју је Рахимовски снимио са Парним ваљком од доласка у бенд 1975. године, Јањатовић издваја под утицајем Новог таласа настале албуме "Градске приче" (1979) и "Вруће игре" (1980).

Издвајам почетак кад су били буги рокенрол, под јаким утицајем Ролинг стонса, и наравно период Новог таласа, кад су се преобукли музички и буквално, толико елегантно и фино. Остале су неке од тих песама, врте се и дан данас, оценио је публициста.

Парни ваљак је одржао два повратничка концерта 2010. године у Београдској арени, а Јањатовић се присетио као су га тада чланови бенда, гостујући на Студију Б, у укључењу питали да одабере једну песму коју би да изведу анплагд.

Рекох: ''То што бих ја волео да чујем - ''Јави се'' - ви дуго већ не свирате''. Били су у фазону: ''Ми ћемо то да одсвирамо!, сетно је рекао Јањатовић.

Музичари и поштоваоци се опраштају од Рахимовског

Бенд Парни ваљак је вест о смрти свог певача Акија Рахимовског (67) данас објавио на својој званичној фејсбук страни, где су поставили његову црно белу фотографију и стихове: "За мало њежности, на све ћу пристати, за мало њежности да могу заспати".

"Драги пријатељи, с неописивом тугом у срцу вам јављамо да је данас 22.1.2022. заувек заспао Аки Рахимовски", саопштио је Парни ваљак.

Дискографска кућа Кроација рекордс опростила се од Рахимовског оценом да је био "један од најбољих и најпрепознатљивијих вокала наших простора свих времена".

"С Парним ваљком снима велики број хит албума и осваја разне награде и признања, а обишао је с њима и свет. Ове године с бендом је требало да наступи поново на великим регионалним позорницама. Почивај у миру, драги Аки. Хвала ти за све лепе тренутке", саопштио је Кроација рекордс.

Музичар Момчило Бајагић Бајага је на свом фејсбуку поручио да је "све шокирала и мало је рећи растужила вест о смрти Рахимовског, фронтмена славног бенда Парни ваљак".

"Постало је тешко, из дана у дан, опраштати се од људи који су створили овдашњу рок, поп, џез и генерално урбану музику и уопште уметност. Ово са Акијем ме је баш погодило, познавао сам га више од 40 година. Не можеш да се помириш", истакао је Бајагић.

Према његовим речима, "Аки није нестао у нашим срцима и у срцима људи који воле његову музику".

"Док је тих песама људи ће га памтити, а то ће бити јако дуго", закључио је Бајагић.

Група Рибља чорба фронтмена Боре Ðорђевића је на својој страни истакла да нас је "напустио изузетан човек и уметник Аки Рахимовски".

"Човек великог гласа и доброте, од кога је како и сам Бора каже учио занат, који је био велики пријатељ. Недостајаће истински", поручују из Рибље чорбе.

Yу група је упутила "последњи поздрав колеги, пријатељу, сјајном човеку", нагласивши да је "његов одлазак све изненадио и оставио без речи".

Поп певач Борис Новковић је на својој страни написао да му се "тешко опростити од колеге, пријатеља, сарадника, саиграча и људине".

Новковић је истакао да "неки људи својом енергијом одају вјечност, делује као да су одувек били и да ће заувек бити део нас".

"Драги Аки, све си радио из срца и душе, давао се максимално на стејџу и у животу. Волио си људе, а људи још више тебе. Непоновљив вокал који ме кроз Ваљак веселио од младих дана, првих тулума, па све до данас. Путуј сретно, овде си направио и превише за једног живота и остао заувек у нашим срцима", навео је Новковић.

Певач Дејан Цукић је на свом фејсбуку написао: "Туга. Збогом пријатељу драги".

Новосадски рок публициста Богица Мијатовић ја на свом фејсбук профилу написао: "Почивај у миру, драги Пријатељу, и хвала ти на свим песмама којима си нам улепшао живот и због којих ћеш живети вечно!"

"Велика привилегија је била живети и учити у времену док си био ту са нама. Збогом безвременски Аки! Оставио си неизбрисив траг за собом и све је људски, велико, огромно и ненадмашиво", навео је хрватски бенд Опћа опасност.

Зоран Шћекић, сниматељ албума групе Неверне бебе "Иза облака", на коме је Рахимовски гостовао у песми "Боје дуге", написао је на Фејсбуку да је "у студију било уживање радити са Акијем".

"Зна своје могућности, а имао је огромне вокалне могућности, Прихвата сваку сугестију или савет, Потпуно посвећен певању, концентрација за показни пример како се то ради, ништа му није тешко, ништа не одбија", присетио је Шћекић.

Према његовим речима, Рахимовски је био "у стању буквално сатима и сатима да буде за микрофоном и да понавља колико год је то потребно, било да је у питању цела песма или део, сегмент, стих, фраза...".

"Као човек великог срца и увек спреман да помогне... за дружење пар екселанс. Аки, друже, нађи своје пријатеље тамо где идеш, сада их има приличан број, и правите песме", закључио је Шћекић.

Рахимовски је гостовао и на великом концерту "Неверних беба" у Београдској арени у децембару 2013.

"Тужне очи, сто питања...", записала је екипа "Неверних беба" стихове песме "Боје дуге" и сетно додала - "Довиђења, драги пријатељу наш, мирно спавај".

Светски музички фотограф Брајан Рашић, поставио је слике успомена на Акијем и овим бендом док их је сликао неком приликом, и написао опроштајне речи:

"Почивај у миру, пријатељу. Искрено саучешће свим другарима из Парног Ваљка".

Македонска певачица Калиопи је у шоку, што је јасно у њеним речима: "Аки мој...не верујем. Не желим да верујем".

Аки Рахимовски данас је преминуо у болници у Новом месту у Словенији, након што му је изненада јутрос позлило.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести