Преминуо некадашњи гитариста "Галије" Белгијанац Жан Жак Роскам

БЕОГРАД: Гитариста поп рок групе “Галија”, Белгијанац Жан Жак Роскам, преминуо је у понедељак, објављено је на званичној Фејсбук страници овог музичког састава.
r
Фото: Youtube Printscreen

"Са великом тугом сазнајемо да је у понедељак, 26. октобра преминуо Жан Жак Роскам, гитариста и композитор који је обележио значајан део Галијине каријере”, стоји у објави на друштвеној мрежи.

Изузетно шармантни и харизматични тамнопути Белгијанац снимио је са Галијом пет албума на којима се потписао као гитариста, али и као аутор песама "Жена које нема", "Небо над Макарском", "Певају јутра", "Љубавна песма", "Пролеће" и "Москва-Балкан".

Посебно запажен је био његов вокални допринос у шаљивим песмама "Љубавна песма" и "Зебре и бизони".

У саопштењу бенда се наводи да је Жак са Галијом одсвирао много концерата широм старе Југославије, а 2011. године је, након 20 година паузе, као специјални гост поново засвирао на бини са својим матичним бендом на концерту у Сава Центру којим је Галија обележила 35 година постојања.

Групу за Жан Жака везују изузетно лепа сећања и невероватан број сјајних анегдота и успомена и његов одлазак је велики губитак за све.

“Жан Жак Роскам, хвала ти за све, почивај у миру”, закључују на ФБ из “Галије”.

Роскам је у Југославију дошао 1984. и свирао је са Пеђом Д Бојем у Београду, а када је Саша Локнер из "Галије“ отишао код Бајаге, тражили су другог клавијатуристу.

Како га нису нашли, узели су другог гитаристу - Жан Жака, кога је у Југославију довела љубав према девојци из Вргорца код Макарске.

Са "Галијом“ је снимио аблуме „Дигни руку“, „Далеко је сунце“, „Корак до слободе“ и друге.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести