Преминуо Предраг Живковић Тозовац: Најбоље од српског соула

БЕОГРАД: Легендарни српски композитор, текстописац, хармоникаш и певач народне музике, Предраг Живковић Тозовац преминуо је ноћас у 85. години на Војно-медицинској академији у Београду.
tozovac
Фото: Youtube Printscreen

Популарни Тозовац је према мишљењу стручне јавности важио за једног од најбољих стваралаца и интерпретатора српске соул музике, уз Тому Здравковића, Предрага Цунета Гојковића и Василију Радојичић.

Његове песме представљају знатан део ризнице народне музике у Србији.

Сви знају хитове као што су "Тражићу љубав нову", "Влајна", "Јесен у мом сокаку", "Мирјана", "Ти си ме чекала", "Виолино не свирај" "Овамо Цигани", "Очи једне жене", "Празна чаша", "Јеремија" и другима.

Тозовац је рођем 22. јануара 1936. године у Краљеву.

Таленат за музику открили су његови родитељи када му је било четири године. Већ са 10 година почео је да наступа на свадбама свирајући хармонику.

У Београд је дошао на студије, али је музика била јача од жеље за стицањем дипломе економисте, па је почео да наступа са разним оркестрима.

Прве песме објавио је у новембру 1965. године, а од тада до данас снимио је преко 20 албума и 30 синглова.

Одржао је бројне концерте широм бивше Југославије, али и Европе, САД, Канаде и Аустралије.

Наступио је на бројним фестивалима попут "Београдског сабора", "Песме лета", "Хит параде" и других, где је освајао престижне награде.

Поводом 60 година Радио Телевизије Србије (РТС) уручена му је награда Златни микрофон за допринос музици и успешну каријеру.

Тозовац је играо себе у филму " И бог створи кафанску певачицу", у режији Јована Живановића.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести