Промоција албума Бранке Парлић сутра у Булевар буксу

НОВИ САД: Наша истакнута пијанисткиња Бранка Парлић представиће сутра у 19 часова у књижари “Булевар букс” дупло винил издање “Инитиес 2017”, с композицијама утицајног француског аутора Ерика Сатија, чије дело годинама неуморно промовише.
b
Фото: Promo

На овој промоцији Бранка Парлић ће извести композицију Филипа Гласа “Wichita Vortex Sutra“, уз истоимену поему Алена Гинзберга коју ће, у преводу Владимира Копицла, говорити Јован Шпира Обрадовић.

О овом дуплом винил издању на промоцији ће говорити композитор Мирослав Миша Савић, писац Слободан Тишма, новинар Витомир Симурдић, као и Иван Лончаревић из “Поп депресије” као модератор.

Бранка Парлић је крајем 80-их година снимила у Новом Саду албум “Initiés” с композицијама Сатија, који је током наредних деценија у различитим издањима и верзијама, како објашњава Лончаревић, био опште место за све заљубљенике у њену клавирску виртуозност и Сатијеву генијалност. Три деценије касније, “у савршеним условима Сабурбан саунд студија у швајцарском Винтертуру, на клавиру Стенвеј А (1952) и са потпуно аналогном, скупоценом опремом за снимање, тај музички избор је поновљен, уз неколико битних допуна. Сатијев Initiés 2017, као дупли винил на 180 грама, живи нови живот.“

Репертоар албума Initiés 2017, који је недавно представљен и у Београду, састоји се од Сатијевих композиција: Gnossienne 1-7, Gymnopedie 1-3, Les Trois valses distinguess du Precieux Degoute - Son Binocle, Avant - Derniere Pensees: Idulle, Aubade, Meditation, Ogive No. 1 и No. 4 и Pieces Froides: Air a faire fuir No. 2 и Danses de travers No. 2.

Дупла плоча Inities 2017, чији је омот дизајнирао Error (Чедомир Дрча), објављена је у лимитираном тиражу, а гости промоције моћи ће да је купе по промотивној цени.

Цела каријера Бранке Парлић посвећена је новој музици, минимализму и постминимализму друге половине ЏЏ и прве деценије XXI века, коју промовише и као извођач и као организатор концерата и педагог. Бранка Парлић предаје на Академији уметности у Новом Саду, а од 2006. је и уметничка директорка концертног серијала “Нове уши за нову музику”. Један је од оснивача Ансамбла за другу нову музику, чији ће солисти наступити 10. јануара 2020. у Центру лепих уметности “Гуарнериус” у Београду, на Концерту за мир и свет без нуклеарног оружја, организованим у сарадњи са удружењем Harmony for Peace and Hope из Хирошиме.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести