Роберт Лакатош вечерас на Коларцу с БГФ

НОВИ САД: Сјајни новосадски виолиниста Роберт Лакатош наступиће вечерас на Коларцу са Београдском филхармонијом под управом њеног шефа-диригента Габријела Фелца.
robert lakatos
Фото: Promo

Љубитељи националне музичке традиције имаће прилику да уживају у Концерту за виолину и оркестар Петра Коњовића, познатијем као “Јадрански капричо”, делу које је знаменити српски композитор рођен у Чуругу написао средином тридесетих година прошлог века, а потом дорадио 1944.

Троставни концерт, који слушаоце води од баркароле, преко канцонете до рапсодичности завршног става, грађен је на мотивима народних мелодија из Далмације, међу којима су и оне које је Стеван Стојановић Мокрањац обрадио у својим Приморским напевима: Попухнул је тихи ветар, Зибала Јане, Врбниче над морем, Мајка Мару преко мора звала. Те су песме проткане са Коњовићевим оригиналним музичким мислима, доносећи вешто осмишљен дијалог солисте и оркестра. 

„Јадрански капричо” је веома ретко извођено дело, па је ово заправо прво озбиљније проучавање тог материјала и била је нужна одређена његова редактура. Али маестро Фелц је урадио фантастичан посао, пробе су биле изузетно продуктивне и уверен сам у то да ће публика уживати, каже за „Дневник” Роберт Лакатош, коме је ово прва сарадња са БГФ.

Како додаје, Београдска филхармонија је веома озбиљна институција где се ради на изузетно високом нивоу, а пријатно је изненађен и топлином с којом га је оркестар примио.

Част ми је што радим с њима, поручио је виолиниста.

На програму вечерашњег концерта, којим се практично заокружује део овосезонског програма БГФ инспирисаног водом, још су Хендлова „Музика на води“ и Дебисијево „Море“. По речима Габријела Фелца, “Море” је за њега једна од најлепших композиција у целокупној музичкој литератури, док је „Музика на води“, која ће отворити концерт, постала хит већ на првом извошењу.

Наиме, енглески краљ Џорџ I, који је наручио ово дело желећи музику за своје госте током осмочасовне пловидбе реком Темзом, био је њиме толико одушевљен да је захтевао да га музичари свирају три пута за редом.

Иначе, у изјави за медије Габријел Фелц је изразио задовољство првом сезоном на позицији шефа-диригента Београдске филхармоније.

Оркестар је на свим концертима давао свој максимум што је резултирало изузетним извођењима. Постигли смо много успеха захваљујући несебичном давању музичара и то је велики комплимент за БГФ, рекао је маестро.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести