Рок опера под звездама на крову Променаде

Пред више од хиљаду људи на крову Тржног центра Променада у петак увече одржана  је “Рок опера под звездама”, први пут на отвореном у Новом Саду. Током два сата концерта публика је уживала и ђускала уз више од 22 антологијска музичка хита рок група.
e
Фото: Youtube Printscreen

Необичан спој класичне рок музике и гвоздене опере у сарадњи Опере Српског народног позоришта и Новосадског биг бенда, довео је до спектакла који већ неколико година спаја не само музичке жанрове већ и различиту публику.

“Изузетно смо срећни што је публика препознаје истински квалитет, јер је концепт Рок опере подједнако приступачан за све генерације. Током овог пројекта поставили смо нове стандарде израде музичких аранжмана, интерпретација и самог музицирања, јер смо изашли из позоришних и акустичних сала“, каже диригент Федор Вртачник.

Концертом се одражава дух једне славне епохе рок музике, у којој су позната имена ушла у рокенрол кућу славних, и времена када су настали непревазиђени хитови и химнични рефрени који су се преносили од 70-их година. Сама помисао да 50 музичара изводи чувене нумере Лед Цепелина, Дип Парпла, Квина, Битлса, Пинк Флојда, Ван Халена, Дорса, Еуропе, Тине Тарнер и других светских група оставља утисак да се ради о још невиђеном музичком спектаклу на нашим просторима.

“То није репертоар који очекујете да уме да изведе Опера или читав хор и оркестар. И баш је у томе наше предност. Чини ми се да смо у период који је за нама итекако показали да слушамо сопствену публику и да покушавамо ми да дођемо до публике, а не она до нас, како су код нас иначе навикнута позоришта. Ми смо национални театар, имамо изузетно искусне, талентоване и школоване музичаре и певаче и зато верујемо да нам је један од задатака и да образујемо и у позориште доворимо младу публику, а то можемо малим корацима и њиховим језиком. И, тако и долази до овако необичног споја,” објашњава директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Публика је била све гласнија и све више на ногама како је вече напредовало. Сјајна енергија солиста попут Данке Адамов, Матије Занате, Зорана Шандорова и Драгане Келер одушевила је публику па су уметници излазили на бис неколико пута. Првокласна извођења хора Опере Српског народног позоришта, посебно у нумери Bohemian Rhapsody вратило нас је у доба када је рок музика имала примат.

Рок опера успева да споји наизглед неспојиво када су у питању музички жанрови, али је најважније да привлачи публику различитих сензибилитета, па у овом спектаклу подједнако уживају и поклоници рокенрола и љубитељи класичне музике.

        К. Р.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести