Рундек: Да правим музику која не личи на нешто друго

БЕОГРАД: - Чини ми се да зовем људе на свој рођендан а не на концерт, рекао је Танјугу легендарни композитор и музичар који ће 15. јуна наступом на београдском Ташмајдану прославити 20 година од првог самосталног албума "Apocalypso". 
Darko Rundek
Фото: Tanjug

Концерт на Ташмајдану је почетак регионалне турнеје Дарка Рундека и великог бенда који окупљен само за ту прилику. 

Турнеја носи назив "Apocalypso Now" по Рундековом албуму "Apocalypso" који изашао одмах након распада једног од најзначајнијих југословенких бендова "Хаустор" чији је Рундек био вођа.

Рундек са нестрпљењем очекује предстојећи концерт у Београду пре свега због сјајног бенда. 

"Ух, то су много добри музичари. На сцени ће бити четири представника моје генерације, али и четири млада музичара који предводе сјајну нову загревачку сцену. Роко Црнић на басу, Миро Манојловић на удараљкама и Јанко Новоселић на бубњевима и сјајна саксофонисткиња Ана Ковачић. Они су дивна будућност загребачке музичке сцене која се дефинитивно буди", казао је Рундек. 

Он напомиње да ће искуство бављења позоришном режијом итекако применити у припреми концерта. 

"Имам намеру да осмислим ''Приредбу'' у којој ће посебно место имати комбинација светлосних ефеката, видео садржаја и мало кореографије...Али не брините нећемо правити глупости на сцени", казао је Рундек.

За њега је у претходних 20 година живот са концертом био избор а не околност. Како каже, било је ту различитих периода. 

"Наравно да све моје песме нису аутобиографске али неке и подсећају на оно што сам проживео од када је Хаустор престао да постоји. То је била нека врста терета свакако. Бог ми је дао мало дара да створим нешто лепо и вредно. Наравно некада са више а некада са мање муке. Мом животу је дефинитивно дало више смисла и светла што сам успео да своје дело поделим са другима", казао је Рундек. 

Сви изазови комерцијализације и удомљавања у удобне оквире егзистенције заобишле су Рундека, по његовој изричитој вољи. 

"Ма колико се неко куне у музичке хероје мора да зна да су већином ти хероји били другачији. Ван утабаних стаза. Постоје поп бендови који се појаве, бљесну и нестану. Са друге стране музика која остаје мора да има нешто аутентично и буде изван главних токова. Радећи то што радим увек сам зарађивао да могу да живим како ми је ок. Немам безвезне прохтеве и није било разлога да одустајем од сопственог живота", истакао је Рундек. 

Према његовим речима од самог почетка и првих дана "Хаустора" тражио је најтачнији музички израз који није био сличан било чему што је у поп музици било комерцијално 

"Моја немара је увек била да музика коју правим не личи на нешто друго. Тога се држим и данас. Било је природно да посегнем за инспирацијом у традиционалним музичким оквирима јер су они ближи извору. Хтео сам да радим нешто што је актуелно а истовремено повезано са традицијом", казао је Рундек. 

Каже да увек воли да чује "Партибрејкерсе" уживо, али да није никада желео да скупља имена омиљених бендова...

"ТБФ су за мене одличан бенд. Гледао сам их у Новом Саду...Но! Моцарт ће стићи у Београд ускоро из Загреба. Одлични су..."

Са осмехом каже да су га сви већ милион пута питали шта би променио у последњих 20 година. 

"Немам спреман одговор на то...треба живети живот. Тих 20 година ми није баш прошло по неком плану", поручује Рундек. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести