Саксофонисти Милану Савићу Француски орден уметности

БЕОГРАД: Милану Савићу саксофонисти и директору међународног фестивала саксофона Belgrade SAXperience биће уручен Француски орден уметности у рангу витеза 20. септембра на церемонији у Француској амбасади.
milan savic
Фото: Youtube Printscreen

Признање ће Савићу уручити отправник послова амбасаде Француске Никола Фај.

Орден уметности и књижевности у рангу витеза додељује француско Министарство културе особама које су се истакле стваралаштвом на пољу уметности или књижевности и тиме допринели француској и светској уметничкој и културној баштини.

Установљен је 1957. и "изазива поштовање и завист међу уметницима, писцима, ствараоцима" како се изразио Андре Малро.

Милан Савић је до сада наступао и држао мајсторске курсеве у земљи и иностранству Allen Classica Fest (ИТА), Olimpic Saxophone Festival, (ГР), и одржао концертну турнеју у Француској са пијанистом Укијем Оваскаиненом.

Наступао је са Симфонијским оркестром РТС-а на Коларцу, камерним оркестром Метаморфозис и Великим камерним оркестром у сали Београдске филхармоније.

Снимао је за Радио Београд и премијерно извео композиције Ивана Јевтића, Ивана Бркљачића, Анте Гргина, Александра Седлара и других.

Често је ангажован у оркестру Београдске филхармоније и Симфонијском оркестру РТС-а, са којима је наступао на концертима и турнејама у земљи и иностранству.

Од 2006. године ради у Музичкој школи Јосип Славенски као професор кларинета и саксофона.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести