Сарадња Нишвила и Каунас џез фестивала

НИШ: Захваљујући контактима успостављеним пре две године у Кини и међусобним посетама директора "Нишвила" и "Каунас џез фестивала" током прошле године, нишки састав "Еyот" наступиће 30. априла на фестивалу у Литванији, док ће литвански састав "Silent Blastучествовати на овогодишњем нишком џез фестивалу.
dzez truba EPA/JAVIER ETXEZARRETA
Фото: Ilustracija, EPA/JAVIER ETXEZARRETA
Летове и хонорара састава "Silent Blastпосредством "Каунас џез фестивала", плаћају Министарсво за културу Литваније и Литвански савет за културу, док "Нишвил" покрива комплетне трошкове одласка и наступа састава "Eyot".
 
Група "Eyot" је иначе недавно објавила нови - четврти албум "Innate" у издању њујоршке издавачке куће "Ninety and Nine Records", као и сингл - спот за нумеру "Veer". 
 
Албум је сниман јесенас у Чикагу у студију "Electrical Audioсниматеља и продуцента Стива Албинија који је сарађивао са бендовима "Нирвана", "Pixies" и "Mogwaiса ПЈ Харвијем, а познат је и по томе што је задржао аналогни начин снимања, односно без коришћења рачунара.
 
"Иннате" је снимљен и измиксован за три дана, а мастеринг је радила Шели Стефанс (Beck, Makaya McCraven). 
 
Пијаниста и композитор Дејан Илијић каже да је композиција "Veer" одабрана као први сингл, јер највише повезује нови албум са претходним радом групе. 
 
"Само име је игра речи - основно значење је нагла промена правца, што се може и чути у композицији, а изговор је јасан и ми га повезујемо са Лепенским Виром, коме је и посвећена. Заправо, цео концепт албума је такав да представља посвету балканском поднебљу, преко имена композиција до њихове структуре, мелодија, хармоније и ритма", каже лидер "Eyota". 
 
Састав "Silent Blast" чине неки од најбољих младих литванских музичара, студенти десетогодишње школе "Vilnus Balus Dvarionas", а предводи их истакнути саскофониста Витаутас Лабутис, који је и сам похађао ту џез академију на којој данас предаје.
 
Лабутис каже да је веома свестан колико младим музичарима значе наступи са искусним џезерима, али и да та сарадња истовремено веома позитивно утиче и на његову креативност. 
 
Квинтет "Silent Blastчине још и клавириста Домас Жеромскас, басиста Нојус Драсутис, бубњар Јонас Филманавичиус и певачица Котрина Јуодзевичиуте које је прошле године одушевила и ширу телевизијску публику као победница такмичења "Глас Литваније".
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести