С.А.Р.С Нова песма за Нову годину

Након низа народњачких прослава, имали смо рок дочек Нове године на тргу у Новом Саду, где су наступили Дарко Рундек, „Плави оркестар” и С.А.Р.С који је за веома кратко времене постао популаран бенд у региону избацивши хитове који савршено осликавају нашу стварност попут песама „Буђав лебац” и „Лутка”.
SARS 2017 (photo by Vuk Nenezic
Фото: Вук Ненежић

О наступу у Новом Саду и „заразном” феномену С.А.Р.С. причамо са певачем бенда Жарком Ковачевићем.

- У Нови Сад, као и увек, дошли смо са пуно позитивне енергије да заједно са људима на тргу дочекамо Нову годину у најбољој атмосфери! Такође смо извели нову песму „Живим на Балкану” који ћемо ускоро објавити.

Како сте дошли до имена „Свеже ампутирана рука Сатрианија”?

- Пијана прича доводи до таквих небулозних идеја као што је име нашег бенда. Прво се повела прича о томе да ли би наш гитариста боље свирао гитару ако би му пришили ампутирану руку Џоа Сатрианиа, да би на крају дошли на идеју да се тако назове бенд.

Фото: Филип Андрејевић

Бенд је практично престао с радом када је песма „Буђав лебац” постала хит. Да ли је тај успех био мотив да се поново окупите?

- У том моменту су сви из бенда имали нека своја занимања и бављење музиком нису доживљавали као нешто што чиме ће се професионално бавити већ је то био вентил за отпуштање стреса и нервозе. Фама која се дигла око лепца нам је само била знак да то што радимо има смисла и да би било добро да се томе озбиљније посветимо.

Како је настала сад већ култна песма „Буђав лебац”?

- Идеја за стих: „Чик погоди шта имам за вечеру? Буђав лебац, буђав лебац...” се родила на студентским протестима у Београду, а песма је настала годину дана након тога у опуштеној кућној атмосфери, када смо у даху исписали остатак стихова, склопили аранжман и уснимили све што је било неопходно. Тако је цела песма била завршена за сат времена и  убрзо након тога окачена на МyСпаце.

Ко је заправо аутор текста „Лутка” и како је преточена у песму?

- Аутори текста за песму „Лутка” су мој брат Драган Ковачевић и пријатељ из Загреба Антонио Пешут. Први обриси песме су настали на једној од проба бенда 2009. године, али смо студијску верзију објавили тек након четири године на трећем студијском албуму „Кућа части”.

Спот „Практична жена” шаље снажну поруку против породичног насиља, али у емисији истоименог назива има потпуно другу поруку. Иде ли то једно с другим или је можда у конфликту?

- Истина је да су то две интерпретације исте песме, али ја ту не видим никакав конфликт.

Испоставило се да је бенд С.А.Р.С. заиста „заразан” и да ваше песме јасно осликавају нашу стварност и постају хитови. Да ли компонујете с намером да „освестите” или „заразите” народ?

- Компонујемо, пре свега, да нека своја размишљања, унутрашње немире и разна друга емотивна стања преточимо у песму. Да ли ће некога наше песме освестити или заразити то је већ област на коју не можемо да утичемо:).

Снежана Милановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести