Симфонијски оркестар Академије уметности са Кемалом Гекићем на Коларцу

Концертним спектаклом, који је премијерно ове недеље изведен у оквиру Номуса, а у четвртак ће бити репризиран у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду, новосадска Академија уметности наставља обележавање 45 година постојања.
р
Фото: Дневник (Ф. Бакић

Симфонијски оркестар АУНС под управом Андреја Бурсаћа извешће Брамсове Варијације на Хајднову тему и, са нашим прослављеним пијанистом Кемалом Гекићем као солистом, упознаће београдску публику са Концертом „Герника” савременог америчког композитора Фредерика Кауфмана, а посебно поглавље представљаће Бетовенова Фантазија за клавир, хор и оркестар у ц-молу, када је на сцени више од 150 извођача, будући да се Гекићу и оркестру АУНС придружује Војвођански мешовити хор. Пре две вечери је извођење Фантазије препуна новосадска Синагога испратила истинским овацијама, након којих је бриљантно финале овог изузетног дела одсвирано на бис.

– Академија уметности је обележавање 45 година постојања започела извођење великих продукција, амбициозно замишљених управо у светлу јубилеја – каже за „Дневник” декан АУНС проф. Синиша Бокан. – Прва је пред публику изашла представа „На дну” Горког, коју су припремили студенти завршне године глуме у класи професора Бориса Исаковића, али уз учешће великог броја њихових колега из других класа. Представа је неколико дана, почетком априла, играна у Фирчи Тинк-тенк студију у Кинеској четврти, а живот ће наставити као део репертоара Позоришта „Промена”. Ова продукција је, с једне стране, показала сву снагу наших младих глумаца, а са друге, њихову свест о томе колико је важно да то што раде не остане само у оквирима учионице, већ и да буде пред очима јавности, јер је и то један вид њиховог образовања и уметничког стасавања   

Након поменутих концерата, обележавање 45. рођендана наставиће се у понедељак, 22. априла, у Мултимедијалном центру АУНС, у Улици Ђуре Јакшића 7, када ће најпре бити уприличено уручивање диплома мастер студентима, а потом приређен и свечани програм током којег ће гости бити у прилици да се кроз визуелну, музичку и драмску презентацију упознају са радом Академије. Два дана касније биће организована и додела награда Фондације „Мали принц”. Подсетимо, Фондацију су основали Женевљани, Александра Веђеци Бошков и Антонио Веђеци, са циљем да подрже и подстакну уметничко стваралаштво младих. И већ шеснаест година Фондација додељује новчану награду по једном студенту са Департмана музичке, Департмана ликовних и Департмана драмских уметности за остварене врхунске уметничке резултате током школовања.

– Обележавање годишњице Академије ће се наставити и ликовним програмима. Осим студентских изложби које се традиционално, крајем маја или почетком јуна, реализују, што по годинама што по специфичним областима ликовног стваралаштва, биће приређене и завршне изложбе студената ИВ године, као и студената мастер студија, а у плану је и неколико пратећих поставки. Од ове године је наш партнер, уз галерије и музеје с којима имамо традиционалну сарадњу, и Културна станица „Свилара”, која је, што ми је веома драго, веома брзо добила идентитет центра визуелне праксе. И срећни смо што је такав простор постао доступан и студентима и колегама професорима, те ће тамо бити реализован значајан део наших рођенданских активности – најављује декан АУНС проф. Синиша Бокан.

Важност уметничке праксе

– Надамо се да ће овај наступ у Коларчевој задужбини бити најава да ће још неке концертне продукције Академије бити представљене ван Новог Сада – каже Бокан. – Проблем је, на жалост, што у многим градовима, у које бисмо радо „извезли” програме Симфонијског оркестра АУНС, нема довољно великих сала за толики извођачки апарат. У сваком случају, за те младе људе - а оркестар не творе само студенти завршних година већ и њихове млађе колеге - свирати на Коларцу представља прилику. Мислим да је веома важно да сви наши студенти већ током школовања имају запажену уметничку праксу, јер тиме они себе отварају према јавности, која почиње да их препознаје, али је, с друге стране, однос јавности често веома добар корективни фактор у оном што је њихов процес сазревања.

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести