Слободан Тркуља пред милијарду гледалаца у Кини

БЕОГРАД: Музичар и креативни амбасадор националне платформе “Србија ствара” Слободан Тркуља и његов састав “Балканополис” учествовали су у највећем мултинационалном телевизијском програму “Карневал пута свиле” и “Пролећни фестивал Гала 2021” у Кини, саопштили су из те платформе у Београду.
slobodan trkulja
Фото: Youtube Printscreen

Спектакл шоу програм је пратило више од милијарду гледалаца, што га чини најгледанијим ТВ форматом на свету.

Пролећни фестивал најважнији је традиционални фестивал у кинеској култури којим се обележава први дан пролећа и Мале Нове године према кинеском лунарном календару.

Том приликом, 3. и 4. фебруара, у организацији Одељења за међународну сарадњу Националног радија, Телевизијске управе (НРТА) и Shaanki Media Convergence, емитован је маратонски мултинациони медијски програм Карневал пута свиле и Пролећни фестивал Гала 2021 у месту Схаанаки у северној провинцији Кине, у којем је поред многобројних уметника из целог света учествовао и “Балканополис”.

Програм је амбициозно емитован чак 27 сати без престанка, у 36 земаља широм света, на пет континената, а емитовало га је више од 600 телевизијских станица, интернет портала и друштвених мрежа.

На тај начин, овај ТВ програм је десет пута гледанији од преноса америчког “Super bowl” турнира.

"Јако нам недостају концерти, људи и музика коју им уживо стварамо”, каже Слободан Тркуља.

“Протеклих годину дана смо стали са наступима и турнејама и имали ограничен контакт са ближњима, породицом и пријатељима, са целим светом.

За музичаре је то посебна врста искушења, а неки од нас су изгубили и драге пријатеље, и онда се деси овако нешто.

Тих 4 минута и 56 секунди, колико је трајао снимак нашег наступа пред невероватних милијарду гледалаца у Кини, деловали су као да смо освојили злато за Србију на Олимпијским играма”, закључио је Тркуља.

Познати уметник мулти-инструменталиста са својим саставом “Балканополис” на модеран начин изводи музику инспирисану традицијом Србије, коју на Западу третирају као нови правац у музици “Модерна традиција Балкана”, док посебну популарност има у Кини.

Због изузетне међународне каријере и успеха, Тркуља је и креативни амбасадор националне платформе “Србија ствара”.

“Водећи се убеђењем да све почиње креативном идејом и талентованим појединцем, платформа “Србија ствара” креира национални бренд модерне Србије”, истакла је Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе "Србија ствара".

“Тај бренд Србије се ослања на међународно препознатљиве талентоване и изузетне појединце, који инспиришу својим иновацијама, идејама, креативности, баш као што то чини Слободан Тркуља.

Управо таква достигнућа најбољи су извозни производ којим се Србија представља на међународној сцени.

Подржавајући њихов рад на најбољи могући начин, промовишемо Србију као модерну земљу талентованих и креативних људи”, закључила је Илић.

Национална платформа “Србија ствара” је кровно, међуресорно тело задужено за међународну промоцију Србије кроз извозни потенцијал из области креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести