СНП: Мадам Батерфлај први пут у овој сезони

НОВИ САД: Први пут у овој сезони, а након две године паузе, позната опера “Мадам Батерфлај” Ђакома Пучинија биће изведена 14. и 17. априла на сцени “Јован Ђорђевић”, с почетком у 19 часова.
madam baterflaj snp
Фото: snp.org.rs

У години у којој се навршава 160. годишњица од рођења Ђакома Пучинија, Опера СНП-а, након извођења “Тоске” у јануару, сада обележава композиторов јубилеј извођењем његове опере “Мадам Батерфлај”.

Историјски настанак опере типичан је „пучинијевски“, подсећа Катарина Матеовић Тасић, која је режијски обновила ову представу у режији Младена Сабљића.

Боравећи у Лондону 1900. године, припремајући “Тоску” у Ковент Гардену, Пучини је имао прилику да види безличну драму “Мадам Батерфлај” коју је славни драмски писац Давид Беласко драматизовао према новели Јохана Лутера Лонга. Одушевљен темом, композитор енергично тражи од Беласка дозволу да компонује оперу истоименог назива „Не можете одбити Талијана који моли и грли вас плачним очима“. Уз ове речи, Пучини добија дозволу писца, наводи Катарина Матеовић Тасић.

Како је даље казала, почетком века Пучини је већ био веома искусан и омиљен композитор.

Његове опере “Манон Леско”, “Боеми” и “Тоска” изводиле су се по целом свету и публика их је примала пуним срцем, каже наша саговорница.

По речима Катарине Матеовић Тасић, Пучини је реално осликавао човека онаквог какав јесте, све животне детаље, начин живота, манире и обичаје у крајње различитим животним условима, (оријентална Турандот, европска Мими, источњачка девојчица Ћо-Ћо-Сан).

Она додаје и да је Пучини био изванредан познавалац оркестра, музички сликар солистичких и хорских деоница, и да је драматургију музичке сцене довео до савршенства.

Судбина Мадам Батерфлај није само судбина Јапанке, а у томе је непогрешива Пучинијева намера и уметничка величина. Пучини је остао доследан веризму: занима га само човек, људска бол и патња, животне трагедије накратко прекидане ситним радостима. Тако треба доживети његову Мадам Батерфлај, у дубоком урањању у свакодневна и обична дешавања без великих и херојских гестова, указују у СНП -у.


За читаоце “Дневника” 28 карата

Читаоцима “Дневника” поклањамо 28 карата за две представе “Мадам Батерфлај”, које ће бити изведене 14. и 17. априла.

По две карте ће добити читаоци који се данас од 13 до 13.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас на портирници “Дневника”.


Пучини је, наводе даље, проучавао јапанску музику, обичаје, начин живота далеког Истока, консултујући се с оним уметницима, дипломатама и интелектуалцима којима су европски дом и породична кућа одавно били далеко.

Доживљавајући егзотику Јапана на аутентичан начин, потпуно је понирао у, за многе и данас необјашњив, ритуал самоубиства, мистичног момента, који само Јапанци могу да учине свечаним.

У представи “Мадам Батерфлај” први пут у улози Ћо-Ћо-Сан, зване Мадам Батерфлај наступа Данијела Јовановић 14. априла, а у насловној  улози ће Свитлана Декар бити 17. априла, док ће Сузуки бити Јелена Кончар 14. априла, а Вишња Попов, први пут у тој улози, 17. априла. Саша Петровић је Б. Ф. Пинкертон, Верица Пејић је Кејт Пинкертон, Васа Стајкић је Шарплес, а у осталим улогама су Игор Ксионжик, Горан Крнета, Страхиња Ђокић, Бранислав Станков и други. Хором и Оркестром СНП-а диригује Ђанлука Марчано.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести