СНП отвара Номус премијером Листове опере 

Опера Српског народног позоришта отвориће 9. априла Новосадске музичке свечаности премијерним извођењем недовршене опере Франца Листа „Сарданапало”, потврдио је за „Дневник” директор ове уметничке јединице нашег најстаријег театра Александар Станков.
Aleksandar Stankov  Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Александар Станков  Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Ослањајући се на постулате италијанске опере велики копозитор и пијаниста почео је да ради на „Сарданапалу” темељећи либрето на истоименој трагедији Лорда Бајрона. Из једне преписке се може закључити да је првобитно планирао да дело заврши најкасније 1847, али истраживања су показала да је на њему радио и две године касније, те да на крају није одмакао даље од првог чина.

Заправо, владало је уверење да је ова Листова опера заувек изгубљена, све док је 2016. није, након вишегодишњег рада, користећи композиторове рукописе похрањене у вајмарском архиву, коначно „вратио у живот” професор са Кембриyа, музиколог др Дејвид Трипет. Лане је оперу први пут извела Државна капела из Вајмара, а снимак ће се, под етикетом „Аудите”, појавити у фебруару ове године. Стога ће регионална премијера „Сарданапала” на сцени Српског народног позоришта, коју ће изнети солисти, оркестар Опере СНП-а и женски хор под управом маестра Ђанлуке Марчана, бити истинска ексклузива примерена отварању Номуса.

У нову годину Опера Српског народног позоришта, иначе, улази вечерашњим Гала концертом који је посвећен великим руским мајсторима – Чајковском, Бородину, Глинки и Римском-Корсакову, да би већ 15. јануара фокус био померен ка новом комерцијалном пројекту – „Диско опера”, који се реализује у сарадњи са Новосадским биг бендом. Након изузетно успешне франшизе „Рок опера”, која је била посвећена непролазним песмама група „Квин”, „Лед цепелин”, „Пинк флојд”... и за који се тражила карта више не само у Новом Саду него и у београдском Сава центру, СНП и НББ поново су удружи снаге, с тим да ће сада у првом плану бити хитови уз које се осамдесетих ђускало а изводили су их АББА, Бони М, Би Џизи, Мајкл Џексон, Стиви Вондер, Дона Самер, Арета Фенклин... Диригент и аранжер је Федор Вртачник, а као солисти наступиће Бојана Стаменов, Марија Шестић, Зоран Шандоров и квинтет „Disco Sisters“, који творе чланице Хора Опере СНП-а.

По речима Александра Станкова, до краја сезоне Оперу СНП-а очекује још неколико изузетно захтевних ангажмана - било у извођачком, било у продукцијском смислу. Тако ће већ 26. јануара на сцену „Јован Ђорђевић” поново бити враћен Вердијев „Трубадур”, где ће у роли Грофа Луне дебитовати баритон Жељко Р. Андрић, а плану је и да ова представа, која је у редитељској поставци Воје Солдатовића премијерно изведена још 2008. године, буде додатно освежена, пре свега када су у питању сценографија и костими. За финале су остављене две премијере: Гуноов „Фауст”, који би требало да изађе 18. маја, а на репертоару СНП-а ће се наћи после паузе дуге безмало четврт века; и 15. јуна потпуно нова поставка Вердијевог „Риголета” под управом маестра Михаила Кирхофа, диригента Турске државне опере и балета.

Пре ових двеју премијера Оркестар Опере СНП-а очекује гостовање у Бејруту, на чувеном Ал Бустан међународном фестивалу. Фестивал почиње 12. фебруара и траје до 17. марта, а Оркестар СНП-а очекују чак четири наступа. Најпре ће 3. марта, под управом маестра Ђанлуке Марчана, бити део гала-концерт посвећеног италијанском белканту, а на програму ће се наћи дела Белинија, Доницетија и Росинија. Две вечери касније, уз солисте Анастасију Петрушак, Кевина Жуа и Ђулија Плотина, Оркестар СНП-а ће извести три Паганинијева виолинска концерта – Шести, Трећи и Први, да би 7. марта пратили виолончелисткињу Ерику Пикоти и пијанисткињу Ванесу Бенели Мосели у Дворжаковом Концерту за виолончело, односно Равеловом Концерту за клавир и оркестар. За крај гостовања у Бејруту,  9. марта, оркестар националног театра очекује концертно извођења Вердијеве „Травијате”, где ће ролу Виолете Валери певати казахстанска оперска дива Марија Мудријак, док ее партија Алфреда поверена италијанском тенору Вићенцу Констанци.


Вечерас Гала концерт посвећен руским мајсторима

На сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта вечерас ће Опера СНП-а приредити Гала концерт, који ће бити посвећен делима великих руских мајстора - Михаила Глинке, Петра Илича Чајковског, Николаја Римског-Корсакова и Александра Бородина. Под управом маестра Ђанлуке Марчана, биће изведена увертира из Глинкине опере „Руслан и Људмила”, као и арија из његовог „Ивана Сусањина”, затим „Збогом, шуме” из „Јованке Орлеанке”  Чајковског, па арија Марфе из „Цареве невесте” Римског-Корсакова. Следе антракт и хор из 2. чина „Пикове даме” Чајковског, те арија Лизе и балада Грофа Томског из исте опере, па тема Половецки логор из „Кнеза Игора” Александра Бородина, те за крај Оњегинов валцер из „Евгенија Оњегина” Чајковског. Учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а, а као солисти наступиће сопран Свитлана Декар, бас Бранислав Јатић, баритон Небојша Бабић, мецосопран Јелена Кончар, баритон Васа Стајкић, као и гошћа из Русије, сопран Марија Корјагова.


За сам крај сезоне, за средину јуна, Александар Станков најављује први оперски фестивал у Новом Саду. „Фестивал бисмо отворили 15. јуна поменутом премијером ’Риголета’, у плану је и један гала концерт са оперским звездама, а намера нам је да новосадској публици подаримо и неколико продукција оперских кућа из региона. У Србији сличан фестивал не постоји и надам се да ћемо успети да ову идеју, на којој сад већ дуже време озбиљно радимо, на крају и реализујемо”, каже Станков.

        М. Стајић 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести